Nick de Jong Nick de Jong
21/05/2024 07:02 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/05/2024 22:50

Veroordeling Tornado Cash ontwikkelaar kan grote impact hebben op crypto

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Na Nederland gaan de VS de strijd aan met crypto-dienst Tornado Cash

Foto: OlegRi/Shutterstock

Een uitspraak van een Nederlandse rechter heeft mogelijk grote gevolgen voor de rest van de crypto community. Softwareontwikkelaars houden de ontwikkelingen nauw in de gaten, terwijl de community hun mening deelt via social media platforms.

Duitse overheid blijft bitcoin sturen naar cryptobeurzen
Duitse overheid blijft bitcoin sturen naar cryptobeurzen

64 maanden celstraf voor crypto witwaspraktijken

Vorige week sprak de rechtbank in ‘s-Hertogenbosch een gevangenisstraf uit tegen de ontwikkelaar van crypto mixer Tornado Cash. Alexey Pertsev kreeg de gevangenisstraf van maar liefst 64 maanden opgelegd, omdat hij medeplichtig zou zijn aan het faciliteren van witwaspraktijken. De ontwikkelaar gaat in hoger beroep tegen de opgelegde straf. Want zonder directe betrokkenheid bij de illegale praktijken, hangt hem nu toch een zware veroordeling boven het hoofd. Deze uitspraak kan daarom mogelijk grote gevolgen hebben voor andere ontwikkelaars.

Advertentie

Uitspraak heeft mogelijk grote gevolgen

Andrew Balthazor is procesadvocaat in Nederland. In gesprek met crypto nieuwswebsite Cointelegraph vertelt hij onder andere wat de gevolgen kunnen zijn van deze uitspraak.

Allereerst verstrekt deze uitspraak het beeld dat sommige overheden softwareontwikkelaars verantwoordelijk zullen houden voor de gevolgen van hun software, wanneer zij deze beschikbaar stellen aan het grote publiek. Volgens Balthazor stelt de Verenigde Staten zich op dezelfde manier op tegen deze ontwikkelaars.

Ook Natalia Latka, werkzaam op het gebied van overheidsbeleid en toezichthouders voor blockchain analysebureau Merkle Science, vertelt tegen Cointelegraph dat ontwikkelaars vroeger werden gezien als neutraal en vooral verantwoordelijk werden gehouden voor de technische kant van hun creaties. Tegenwoordig moeten zij zich vooraf goed bedenken welke mogelijke juridische consequenties hun ontwikkeling met zich meebrengt.

Volgens de twee deskundigen zou er een mogelijkheid moeten zijn voor ontwikkelaars om hun software aan te passen op verzoek van toezichthouders. Volgens Latka zou dit kunnen volgens een speciaal ontwikkeld kader voor deze branche, met daarin richtlijnen waar software aan moet voldoen. Tegelijkertijd vraagt de expert zich ook af wat er nog overblijft van het idee achter blockchains, wanneer ontwikkelaars hun privacy en decentralisatie moeten opgeven vanwege toezichthouders.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in juli gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Crypto community oneens met uitspraak

De uitspraak deed flink wat stof opwaaien in de crypto community. Zo deelde ook de oprichtster van het crypto evenementenbureau CryptoCanal via social media platform X haar blik op de uitspraak. Volgens haar zou deze uitspraak kunnen slaan op elke andere cryptocurrency. Doordat de beslissing systematisch alle argumenten van de wederpartij heeft weerlegd, lijkt het een basis te zijn voor meer vergelijkbare uitspraken in de toekomst.

Een andere crypto fanatiekeling, genaamd “fewture”, vergeleek de uitspraak met een aantal situaties buiten de wereld van softwareontwikkeling. Zo zou bijvoorbeeld ook een autofabrikant aansprakelijk worden gesteld, wanneer iemand met een auto van dat merk een ongeluk veroorzaakt.

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Nick de Jong

Nick de Jong is sinds maart 2024 werkzaam bij Crypto Insiders. Hij werd benaderd via een website voor freelancers. Naast zijn werk als juridisch ondersteuner voor de overheid, verdiept hij zich sinds 2015 in cryptocurrencies. De technologie achter digitale munten en hun maatschappelijke invloed fascineren hem. Hij is gespecialiseerd in blockchain en marktanalyses, en streeft ernaar om complexe cryptokwesties begrijpelijk te maken voor een breder publiek.

Net binnen
Trending
Bitcoin onder druk: Amerikaanse banenmarkt dwarsboomt bullrun
Duitsland dumpt 435 miljoen aan bitcoin, parlementslid slaat alarm
Bitcoin protocol stort in, miners zien inkomsten verdampen
Bitcoin protocol stort in, miners zien inkomsten verdampen
Bitcoin krijgt nieuwe tik en valt onder $67.000, markt zwaar getroffen
Onderzoek toont harde data: ‘bitcoin zal crashen naar $50.000’
Waarom daalt bitcoin tot onder $60.000? Drie mogelijke redenen
Waarom daalt bitcoin tot onder $60.000? Drie mogelijke redenen
Bitcoin onder druk: Amerikaanse banenmarkt dwarsboomt bullrun
3 redenen waarom de bitcoin koers al dagen daalt
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Crypto behaalt grote overwinning in Binance & SEC rechtszaak
Crypto behaalt grote overwinning in Binance & SEC rechtszaak
Cryptogiganten Ripple & Coinbase krijgen nieuw strijdwapen
Cryptogiganten Ripple & Coinbase krijgen nieuw strijdwapen
Populaire cryptobeurs verwijdert tether en 5 andere bekende crypto
Crypto regels in EU verscherpt – banken en exchanges onder vuur
Advertentie