Ordinals protocol maakt handel in fysiek goud via BTC mogelijk
Foto: Ink Drop/Shutterstock
Door de extreme groei in waarde van bitcoin (BTC) door de jaren heen, hebben veel crypto liefhebbers de munt regelmatig bestempeld als het “nieuwe goud”. Hiermee doelden zij uiteraard op de snel stijgende prijs en het feit dat de totale beschikbare hoeveelheid beperkt zou blijven. Hierdoor ontstaat er schaarste en dus een hogere prijs. Ditzelfde is het geval bij het waardevolle edelmetaal.
Investeren in echt goud op de blockchain
Door een nieuwe ontwikkeling is het nu echter mogelijk om via de blockchain te investeren in goud. Dit is gerealiseerd door gebruik te maken van het Ordinals protocol. Met dit protocol kan er aan het kleinste deel van een bitcoin, een satoshi, data worden meegegeven. Door een satoshi een serienummer mee te geven van een echte goudstaaf kunnen deze gekoppeld worden. Vervolgens kunnen deze worden verhandeld tegen de de koersprijs. Het in bezit hebben van de betreffende satoshi is dan dus eigenlijk het eigendomsbewijs van de goudstaaf.
Het nieuwe investeringsproduct komt voort uit een samenwerking met het handelsplatform Swarm Markets en OrdinalsBot, en wordt beschouwd als een zogenaamde real-world asset (RWA). De mogelijk om te investeren in het product zal beschikbaar komen op het handelsplatform Trio. Een exchange wat door OrdinalsBot is ontwikkeld. De planning voor de lancering staat momenteel gepland aan het einde van het jaar.
Goud en bitcoin vergelijkbaar, maar niet hetzelfde
Bitcoin wordt in de crypto community vaak gezien als het digitale goud. Echter is inmiddels vaker gebleken dat de twee niet hetzelfde reageren op economische gebeurtenissen. Dit werd ook opnieuw duidelijk in het derde kwartaal van dit jaar. Door de angst voor een mogelijke recessie van de Amerikaanse economie bij handelaren, was er veel onzekerheid in de markt. Dit zorgde ervoor dat goud een prijsstijging liet zien van 10%, terwijl bitcoin het moest doen met slechts 0,8%. Hieruit komt dus opnieuw naar voren dat er weliswaar veel overeenkomsten zijn, maar dat de financiële wereld de twee toch echt niet als een soortgelijk product zien.
Mogelijk brengt deze nieuwe ontwikkeling de twee investeringsproducten weer iets dichterbij elkaar. Volgens de mede-oprichter van Swarm, Timo Lehes, zouden investeerders in ieder geval een keus minder hoeven te maken met het nieuwe product. Nu kunnen zij zowel crypto als goud in bezit hebben, maar allemaal via de blockchain.
🚀 Blijf elke dag op de hoogte van wat er speelt in de wereld van crypto! Volg ons op Instagram voor het belangrijkste nieuws, interessante updates en maandelijkse crypto give-aways.