Foto: Shutterstock/Stockbym
In de huidige financiële wereld spelen inflatie, schulden en onzeker beleid een steeds grotere rol. Het veroorzaakt onzekerheid en onverwachte gevolgen. Ook in Japan groeit de staatsschuld. Een Japans bedrijf neemt daarom een opvallende beslissing.
Schulden Japan steeds groter
De Japanse yen heeft sinds 2021 de helft van zijn waarde verloren ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Door de steeds verder oplopende schulden van de Japanse overheid, weigert de centrale bank van Japan het rentetarief op te schroeven. Het gevolg hiervan zou namelijk zijn dat aangegane schulden ook meer geld zullen gaan kosten. En dat is precies van het land nu niet kan gebruiken.
Op dit moment is de verhouding tussen de staatsschuld en het bruto binnenlands product meer dan 250%. Oftewel, de staatsschuld is vele malen groter dan dat de landelijke economie jaarlijks produceert.
In een poging de yen wat meer ondersteuning te bieden, verkocht de centrale bank veel Amerikaanse dollars. Een klassieke interventie methode op de valutamarkten. Door de onzekere koers van de munt heeft een Japanse bedrijf besloten om meer veiligheid in de cryptomunt bitcoin (BTC) te zoeken.
117,7 bitcoins gekocht
Het bedrijf Metaplanet houdt zich onder andere bezig met financiën, handelen, vastgoed en bitcoin. Door de afzwakkende en instabiele yen, heeft het bedrijf besloten om haar reserves in bitcoin te investeren. Zo hoopt het zichzelf beter te beschermen tegen onder andere de schommelende yen en de gevolgen van de groeiende schuld van Japan.
In een persverklaring van vandaag deelde het bedrijf haar redenen achter de keuze en benoemde het tevens dat er sinds april al 117,7 BTC zijn gekocht. Met de huidige koers vertegenwoordigt dit een waarde van zo’n 7,19 miljoen dollar. Eerder nam het Amerikaanse bedrijf MicroStrategy eenzelfde soort besluit onder leiding van de voorzitter van het bedrijf, Michael J. Saylor. Momenteel bezit het bedrijf al voor miljarden dollars aan bitcoin.
Waar Metaplanet in het verleden ook investeerde in verschillende Web3-projecten, houdt het zich nu nog enkel bezig met bitcoin en vastgoed.
De financiële crisis van Japan is al enige tijd in volle gang en vooral zichtbaar op de valutamarkt. De keuze van het bedrijf om nu pas de stap te maken is opvallend. Voorstanders van cryptocurrencies roepen namelijk al geruime tijd dat dit de beste bescherming is tegen het gevaarlijke fiscale en monetaire beleid van de afgelopen jaren.