Roy van Krieken Roy van Krieken
3 min. leestijd

Vrijlating Tornado Cash-ontwikkelaar geweigerd door Nederlandse rechtbank

s
icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Cryptohandelaar (37) uit Hoorn bedreigt gezin en vrouw

Foto: Sirozy/Shutterstock

Alexey Pertsev, de beruchte ontwikkelaar achter de gesanctioneerde crypto-mixer Tornado Cash, werd vandaag opnieuw vrijlating op borgtocht geweigerd door de rechtbank in Nederland. Pertsev, die beschuldigd wordt van het witwassen van een enorme hoeveelheid geld, zal het komende jaar in de gevangenis doorbrengen terwijl zijn advocaten een beroep voorbereiden.

Crypto-kiezers in spotlights: Harris passeert Trump in peilingen
Crypto-kiezers in spotlights: Harris passeert Trump in peilingen

Verzoek om borgtocht en computergebruik afgewezen

De afwijzing van Pertsev’s verzoek om borgtocht kwam onverwacht voor zijn advocaat, Keith Cheng. Naast de borgtocht werd ook een verzoek om toegang tot een computer afgewezen, wat Pertsev zou helpen bij de voorbereiding van zijn verdediging. De rechtbank oordeelde dat zijn voortdurende detentie geen belemmering zou vormen voor zijn verdediging en stelde dat toegang tot een computer indruiste tegen hun veiligheidsprotocollen.

Volgens Judith de Boer, een andere advocaat van Pertsev, is het onacceptabel om iemand in voorarrest te houden voor een zaak met zulke fundamentele juridische vragen. “Deze ongekende zaak gaat over wanneer een softwareontwikkelaar strafrechtelijk aansprakelijk kan worden gesteld voor misbruik door derden,” voegde de Boer eraan toe.

Achtergrond van de crypto-rechtszaak

Pertsev werd op 14 mei schuldig bevonden aan het witwassen van geld door het Hof van Beroep in ‘s-Hertogenbosch. Hij werd veroordeeld tot vijf jaar en vier maanden gevangenisstraf voor het vermeend witwassen van $1,2 miljard aan illegale middelen via het Tornado Cash-platform. De recente beslissing van 13 juli markeert de derde keer dat zijn verzoek om borgtocht werd afgewezen. In november 2023 werd zijn verzoek om onder toezicht vrijgelaten te worden afgewezen vanwege het vluchtgevaar dat de aanklager beweerde. Het verzoek werd opnieuw afgewezen in februari.

Een account verbonden aan JusticeDAO, een organisatie die fondsen werft voor de juridische verdediging van de Tornado Cash-ontwikkelaars, noemde de uitspraak op 12 juli een “grove misstand van justitie.” Ze schreven: “Alexey zal het komende jaar in de gevangenis doorbrengen terwijl zijn juridische team het beroep voorbereidt. Dit is een grove misstand van justitie. Ontwikkelaars horen niet in de gevangenis voor de acties van derden.”

Implicaties voor de cryptomarkt

Tijdens zijn proces in maart voerde Pertsev aan dat hij niet verantwoordelijk gehouden kon worden voor de acties van degenen die het Tornado Cash-protocol voor illegale doeleinden gebruikten. De rechtbank verwierp dit argument en stelde dat als Pertsev en de andere medeoprichters van Tornado Cash echt hadden willen voorkomen dat criminelen het protocol misbruikten, ze verdere maatregelen hadden genomen om de veiligheid te waarborgen.

De zaak van Pertsev roept belangrijke vragen op binnen de crypto-gemeenschap over de aansprakelijkheid van ontwikkelaars voor het gebruik van hun technologie door derden. Het resultaat van zijn beroep kan verstrekkende gevolgen hebben voor de manier waarop wetgevers en rechtbanken omgaan met soortgelijke gevallen in de toekomst. Tot zijn beroep moet Pertsev dus in ieder geval nog in de cel blijven.

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
Shiba inu steeg al 25.000.000% - wie houdt deze crypto nog tegen?
Shiba inu steeg al 25.000.000% – wie houdt deze crypto nog tegen?
beste bitcoin wallets veilig houden
Cryptoanalist gaat viraal met belangrijkste tip in een bitcoin bullmarkt
Drie cryptomunten exploderen in een dalende markt, hoe kan dat?
Drie cryptomunten exploderen in een dalende markt, hoe kan dat?
Toeristen beroofd van €635.000 aan bitcoin op strand
Toeristen beroofd van €635.000 aan bitcoin op strand Costa Rica
Bitcoin duikt onder $59.000: experts waarschuwen voor paniek & volatiliteit
Bitcoin stort in na positieve inflatiecijfers: cryptomarkt verbijsterd
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Goudkoers schiet naar recordhoogte, bitcoin doet niets
Goudkoers schiet naar recordhoogte, bitcoin doet niets
Goed voor Bitcoin? IMF-official waarschuwt voor nieuwe bankencrisis
Crypto onder vuur: IMF plant 85% belasting op crypto-mining
Crypto-verschuiving in VS: Democraten draaien pro-crypto
Crypto-verschuiving in VS: Democraten draaien pro-crypto
Advertentie