Simon Bosch Simon Bosch
11/07/2024 15:44 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/07/2024 18:23

Bitcoin stabiel richting all-time high, Ethereum blijft fors achter

Bitcoin-BTC Ethereum-ETH
s
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Ethereum ETF’s kunnen $15 miljard ophalen tegen eind 2025

Foto: sdx15/Shutterstock

Sinds de bodem in 2022 is bitcoin (BTC) enorm gestegen, met zo’n 370% zelfs. Daarmee is het één van de sterkere cryptocurrencies van het moment. Ethereum (ETH) staat er minder goed voor, die is sindsdien namelijk met ‘maar’ 280% gestegen. Glassnode denkt te weten hoe dit precies komt.

Ethereum-ETF’s komen er eindelijk aan: CBOE onthult lanceerdatum
Ethereum-ETF's komen er eindelijk aan: CBOE onthult lanceerdatum

Bitcoin staat er sterk voor

In een uitgebreid onderzoeksrapport heeft het blockchain-analysebureau uiteengezet Wat de situatie voor de twee grootste cryptocurrencies in de markt en op de blockchain precies is. Hier blijkt uit dat bitcoin en ethereum het meest zijn gegroeid, terwijl andere altcoins en stablecoins juist in marktaandeel zijn gekrompen.

De markt voor bitcoin en de on-chain aspecten van het netwerk ziet er vooralsnog robuust uit, concludeert Glassnode. De realized volatility (de gerealiseerde volatiliteit) lag de afgelopen 18 maanden tussen de 40 en 55%, wat een stuk minder is dan tijdens de piek in 2021. Toen lag deze waarde tussen de 80 en 100%. Rond de piek in 2017 was dit zelfs 120 tot 150%.

Toch is er nog meer dan genoeg ruimte om te groeien. Het on-chain volume ligt op zo’n 6,5 miljard dollar per dag. Glassnode vergelijkt dit met Mastercard, Visa en goud, dat op respectievelijk 24,7 miljard dollar, 38,9 miljard dollar en 162,6 miljard dollar per dag ligt.

Advertentie

Aantal ethereum validators groeit

Voor Ethereum is gunstig dat er meer actieve validators zijn dan ooit. Eind juni waren dit er zo’n 1 miljoen. Gezamenlijk hebben zij 27% van alle ETH in het stakingcontract zit gestopt; ook dat is meer dan ooit tevoren. Doordat veel coins worden vernietigd bij het doen van transacties, was de ETH-voorraad dit jaar grotendeels deflatoir, blijkt uit de gegevens van Glassnode.

Onlangs ging het nieuws dat daar met de Dencun-upgrades verandering in is gekomen. De transactiekosten liggen nu namelijk zó laag dat de nieuwe coins die validators ontvangen voor hun werk de activa weer inflatoir hebben gemaakt.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Ethereum futures niet zo populair

Bijzonder is het grote verschil in handelsactiviteit tussen de twee coins. Volgens de onderzoekers is het open interest voor perpetual-futurescontracten voor bitcoin en ethereum respectievelijk 16,6 miljard dollar en 12,5 miljard dollar. Dat komt redelijk overeen, maar hetzelfde volume voor kalender-futurescontracten (met een verloopdatum, zoals op de CME) ligt op respectievelijk 12,5 miljard dollar en 2,2 miljard dollar.

Luister & volg onze podcast – we praten je helemaal bij: van Trump’s invloed tot de Solana ETF: dit kan je verwachten.

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon Bosch is een fanatiek macro-analist die diepgaand onderzoek doet naar onderwerpen waar de meeste mensen niet naar willen kijken. Hij richt zich op de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld en onderzoekt alles met twee kanten. Volgens Simon bestaan er geen onderwerpen zonder twee kanten en is een sceptische blik altijd nodig. Hij gelooft dat de wereld kapot is en dat crypto een deel van de oplossing kan zijn.

Net binnen
Trending
Gamer kocht 260.000 bitcoins voor €0,01 per stuk, daarna ging alles fout
Gamer kocht 260.000 bitcoins voor €0,01 per stuk, daarna ging alles fout
ChatGPT voorspelt de bitcoin koers voor de rest van 2024
ChatGPT voorspelt de bitcoin koers voor de rest van 2024
Bitcoin koers op scherp: woensdag volgt cruciaal besluit voor 2024
Bitcoin koers op scherp: woensdag volgt cruciaal besluit voor 2024
toyota-ethereum-test
Toyota zet in op Ethereum voor slimme auto’s: dit zijn de mogelijkheden
Crypto-experts delen 3 verwachtingen: dit gebeurt er de komende weken
Crypto-experts delen 3 verwachtingen: dit gebeurt er de komende weken
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Crypto Ontbijt: Oorlog kleurt markt rood, Rusland pro-crypto, Trumps BTC schoenen
Crypto Ontbijt: Bitcoinmarkt angstig door verkoop VS, Solana haalt Ethereum in
Handel in ethereumcontracten explodeert op grote beurs
Handel in ethereumcontracten explodeert op grote beurs
'Ethereum ETF's gaan aan het einde van deze week knallen'
‘Ethereum ETF’s gaan aan het einde van deze week knallen’
Advertentie