Simon Bosch Simon Bosch
20/06/2024 15:02 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/06/2024 12:12

Bitcoin koers onder druk? Whales verkopen massaal hun BTC

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin halving lijkt grootste miner te dwingen om te verkopen

Foto: Ground Picture/Shutterstock

Het leuke van blockchains is dat je kunt zien wat investeerders precies doen. Het gedrag van whales is misschien wel het meest interessant, want dit zijn vaak hele slimme investeerders die graag op de top verkopen. Volgens on-chain gegevens hebben bitcoin (BTC) whales in de afgelopen twee weken een gigantisch bedrag verkocht.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin whales verkopen massaal coins

Uit on-chain data van blockchain-analyseplatform CryptoQuant blijkt dat whales in de categorie ‘long-term holders’ in de afgelopen twee weken 1,2 miljard dollar aan BTC hebben verkocht. Zelfs de verkopen vlak voor de crash van begin 2022 is niets vergeleken met de verkopen van de afgelopen tijd. Voor bitcoin miners geldt op het moment iets soortgelijks, alhoewel zij afgelopen maart nog meer hebben verkocht.

Op sociale mediaplatform X schrijft CryptoQuant-CEO Ki Young Ju dat de verkopen vermoedelijk via Over-The-Counter (OTC) brokers plaatsvinden. Als handelaren de coins via OTC-brokers niet opnieuw opkopen, dan kunnen brokers de coins op reguliere crypto exchanges storten. Dat kan de markt negatief beïnvloeden.

Bitcoins UTXO (Unspent Transaction Outputs) ‘age bands’ zijn sinds eind mei ook gedaald. Dat suggereert dat het netwerk actiever is geworden, wat meestal correleert met een toename in verkoopactiviteit – en dus met een dalende bitcoin koers.

Advertentie

Bitcoin miners stappen over op AI

Eén van de mogelijke redenen hiervoor is dat miners zijn begonnen met diversifiëren naar activiteiten rondom artificial intelligence (AI). “De krimp in miningopbrengsten [sinds de bitcoin halving eerder dit jaar] heeft ervoor gezorgd dat miners andere manieren zoeken om meer omzet te draaien. AI-bedrijven hebben energie-intensieve datacentra nodig, daar halen bitcoin miners steeds meer winst vandaan,” schrijft crypto-vermogensbeheerder Metalpha op Telegram.

De miners die hiervoor kiezen zijn niet meer slechts een handjevol. Onlangs maakte Core Scientific een grote deal bekend, maar Bit Digital, Hive, Hut 8 en TeraWulf hebben allemaal al datacentra die voor meer gebruikt worden dan alleen bitcoin mining. Een aanzienlijk deel daarvan is gericht op AI en machine learning. Regelmatig is in het mining nieuws dat miners goed kunnen meeliften op de enorme hype die de AI-sector nu geniet.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Cryptomiljonair werd rijk na risicovolle zet, ‘bedankt Elon Musk’
Cryptomiljonair werd rijk na risicovolle zet, ‘bedankt Elon Musk’
Crecimiento explosivo de las memecoins: ¿burbuja o valor duradero?
Na regen komt zonneschijn: Alle Nederlanders ontvangen 1 miljoen PEPE gratis
Moeder gooit computer met 100 Bitcoin weg, mist kans op miljoenen
Moeder gooit computer met 100 bitcoin weg, mist kans op miljoenen
Memecoin-oprichter in tranen, crypto koers crasht 90% tijdens livestream
Memecoin-oprichter in tranen, crypto koers crasht 90% tijdens livestream
Groot aantal crypto-wallets in gevaar door grootschalige hack
Groot aantal crypto-wallets in gevaar door grootschalige hack
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Moeder gooit computer met 100 Bitcoin weg, mist kans op miljoenen
Moeder gooit computer met 100 bitcoin weg, mist kans op miljoenen
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Advertentie