Jeroen van Welsenes Jeroen van Welsenes
23/06/2024 10:11 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/06/2024 09:55

Crypto stablecoins groeien explosief: gebruik 16x toegenomen

Tether-USDT USD Coin-USDC
icon-altcoins
Altcoin nieuws
Crypto stablecoins groeien explosief: gebruik 16x toegenomen

Foto: David Sandron/Shutterstock

Stablecoins zijn een belangrijk onderdeel van het crypto ecosysteem geworden. Ze fungeren namelijk als een brug tussen traditionele financiële activa en digitale activa. Niet voor niets zijn stablecoins over de jaren heen steeds populairder geworden.

Het aantal overdrachten van dit type digitale munten is in de afgelopen vier jaar 16 keer toegenomen volgens data van analyseplatform Token Terminal. In april bereikte het maandelijkse stablecoin transfervolume een recordhoogte van $1,68 biljoen, vergeleken met $100 miljard in oktober 2020.

Sinds 2023 wekelijks €20 aan Shiba Inu kopen: indrukwekkende resultaten
Sinds 2023 wekelijks €20 aan Shiba Inu kopen: indrukwekkende resultaten

De groeiende marktwaarde van stablecoins

De cumulatieve marktkapitalisatie van alle stablecoins bedraagt meer dan $162 miljard op het moment. Het is een stijging van meer dan 24% sinds het begin van het jaar.

Ook zien we een forse toename in actieve gebruikers. Zo waren er meer dan 31,1 miljoen maandelijkse actieve stablecoin gebruikers die in de afgelopen 30 dagen meer dan 353 miljoen transacties hebben uitgevoerd.

Vooralsnog blijft tether (USDT) de grootste stablecoin en was het goed voor het grootste deel van het handelsvolume in maart, namelijk $716 miljard. Circle, de uitgever van de tweede grootste stablecoin, USDC, stond op de tweede plaats met $358 miljard.

Advertentie

Toepassingen van stablecoins

Stablecoins worden steeds meer gebruikt voor verschillende zaken, zoals de aankoop van onroerend goed. Ook wordt het gebruikt om leningen te faciliteren en voor grensoverschrijdende transacties.

In veel landen waar de inflatie uit de hand loopt, zoals Venezuela en Turkije, bieden aan de dollar gekoppelde stablecoins een levenslijn. Ze vormen vaak een relatief eenvoudige manier om toegang te krijgen tot een valuta met minder inflatie dan de eigen nationale valuta.

Deze toepassing van stablecoins democratiseert de toegang tot rijkdom en stelt iedereen in staat deel te nemen aan de wereldwijde financiële markten. De groei in de stabielecoin-markt  an daarom ook als zeer positief teken worden gezien voor de gehele cryptomarkt.

Crypto Ontbijt: Bitcoin whales verkopen, AI ontploft, Binance boete & meer

Tether komt met nieuwe stablecoin

Tether komt met een nieuwe stablecoin op de markt: Alloy (AUSDT). Deze unieke cryptocurrency wordt volledig gedekt door goudreserves en is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar.

Volgens Tether is AUSDT de eerste zogenoemde ’tethered asset,’ die verschillende stabilisatiemethoden gebruikt om de prijs van goud en de dollar te volgen. AUSDT biedt investeerders de mogelijkheid om blootgesteld te blijven aan goud terwijl ze gebruikmaken van een dollar-gekoppelde stablecoin voor dagelijkse transacties.

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Jeroen van Welsenes

Jeroen investeerde in 2016 voor het eerst in bitcoin. Sindsdien verdiept hij zich in de achterliggende technologie en gelooft hij dat blockchain de potentie heeft – net zoals het internet – om de wereld te veranderen.

Net binnen
Trending
Nog drie dagen tot strenge cryptowet: wat gaat er gebeuren?
Nog drie dagen tot strenge cryptowet: wat gaat er gebeuren?
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Cryptomunt onploft met 366% na lancering op Bybit, investeerders enthousiast
Solana koers explodeert door historisch ETF-nieuws
Solana koers explodeert door historisch ETF-nieuws
Paniek onder bitcoiners: langetermijnhouders dumpen massaal
Paniek onder bitcoiners: langetermijnhouders dumpen massaal
Overheid VS dumpt 'bitcoin drugs miljoenen', BTC koers daalt
Overheid VS dumpt bitcoin drugs fortuin, BTC koers daalt
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Cryptomiljonair werd rijk na risicovolle zet, ‘bedankt Elon Musk’
Cryptomiljonair werd rijk na risicovolle zet, ‘bedankt Elon Musk’
Crecimiento explosivo de las memecoins: ¿burbuja o valor duradero?
Na regen komt zonneschijn: Alle Nederlanders ontvangen 1 miljoen PEPE gratis
Advertentie