Simon Bosch Simon Bosch
4 min. leestijd

Vandaag is het Dag van de Privacy: zo houd je je crypto veilig

s
icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Bitcoin wallets ontwaken met miljoenen na 10 jaar en 456x winst

Foto: Quinten Jacobs/Shutterstock

Op deze kalme zondag is het als crypto-investeerder een mooi moment over iets belangrijks na te denken. Het is namelijk Data Privacy Day of Europese Dag van de Privacy. Als je voor elke dag een speciale dag moet hebben, dan kun je het maar beter koppelen aan iets belangrijks. Je privacy is erg belangrijk, maar het is tegenwoordig gemakkelijk om dit niet goed in de gaten te houden.

Bitcoin gigant mogelijk deze maand nog in top 100, koers kan knallen
Bitcoin gigant mogelijk deze maand nog in top 100, koers kan knallen

Dag van de Privacy geldt ook voor crypto

Alhoewel je soms misschien versteld staat van waar sommige dagen in het teken van staan, is deze dag niet bepaald uit de lucht komen vallen. Op 28 januari 2024 heeft de Raad van Europa in Straatsburg namelijk het Dataprotectieverdrag getekend.

Hier is het Europees grondrecht op het beschermen van je persoonsgegevens in verwerkt. Denk daarbij aan je naam, adres, telefoonnummer en pasfoto, maar ook bijvoorbeeld aan (online) koopgedrag en gegevens die naar jouw identiteit kunnen leiden, zoals je IP-adres. Dit grondrecht geldt dus ook voor digitale gegevensprivacy, wat in deze wereld met de dag belangrijker wordt, ook in crypto.

Gebruik hardware wallets voor je coins

Als je cryptocurrencies bezit, dan kun je verschillende dingen doen. Zo kun je ze in hardware wallets opslaan. Dit zijn speciale apparaatjes waar je de private keys van je bezit offline op kunt slaan. Dit heeft voor- en nadelen. Aan de ene kant loop je zo niet de kans dat je je coins aan een bedrijf als FTX geeft, maar aan de andere kant moet je ze wel zelf goed bewaren.

Crypto exchanges koppelen je wallet eigenlijk aan jouw identiteit – ID-controles zijn tegenwoordig namelijk verplicht. De enige controleur bij het gebruik van hardware wallets ben je zelf, zo ben je van bijna geen enkele derde partij afhankelijk. Wel moet de fabrikant van de hardware wallet voor goede beveiliging zorgen. Populaire apparaatjes zijn die van Ledger en Trezor.

Google onthult nieuwe kwantumcomputer: kan het Bitcoin kraken?
Google onthult nieuwe kwantumcomputer: kan het Bitcoin kraken?

Gebruik apart e-mailadres voor exchanges

Toch heb je als puntje bij paaltje komt vaak één of meerdere crypto exchanges nodig. Hiervoor kun je het best een apart en het liefst nieuw e-mailadres gebruiken, zodat het nóg moeilijker wordt om je account te hacken. Zo voorkom je dat je dit adres ook gebruikt voor dingen buiten crypto, wat het nóg moeilijker maakt voor bijvoorbeeld phishing-scammers om je te benaderen.

Veel exchanges hebben bovendien verschillende manieren om je coins veilig te houden. Zo kunnen ze ervoor kiezen om tokens zelf ook offline in hardware wallets te bewaren, zoals het Nederlandse Bitvavo. Tweefactoauthenticatie (2FA) is inmiddels zelfs bijna een standaardfunctie. Hiermee ben je vereist om een extra code afkomstig van je telefoon in te voeren. Bitvavo gaat nog een stapje verder door bijvoorbeeld een bijna de-facto verzekering te bieden voor accounts.

Gebruik een VPN

Iets gangbaarder is het gebruik van Virtual Private Networks of VPN’s. Hiermee kun je je IP-adres verhullen. Dit is niet altijd handig in het gebruik van een gecentraliseerde exchange, die houden over het algemeen namelijk bij welke IP-adressen je gebruikt. Zodra je een nieuw IP-adres gebruikt, moet je deze dus verifiëren via je e-mailadres.

Toch kan het handig zijn, bijvoorbeeld voor als je je exchange niet helemaal vertrouwt. Ook komt een VPN van pas als je transacties doet vanaf je eigen hardware wallet of software wallet. Je hoeft je niet altijd zorgen te maken dat derde partijen via transacties je IP-adres kunnen achterhalen, maar soms zijn hier wel manieren voor.

Houd je software up-to-date

Helaas komt de digitale wereld ook gepaard met het gevaar van malware. Er is tegenwoordig geen gebrek meer aan computervirussen, en deze worden zelfs gebruikt om specifiek crypto-bezitters te beroven. Hacks waren in 2023 opnieuw bijna aan de orde van de dag. Zo zijn talloze handelsplatformen en decentralized finance (DeFi) protocollen gehackt voor miljoenen dollars.

Het up-to-date houden van je hardware en software helpt hierbij. Updates komen vaak met een betere beveiliging, zodat je zonder al te veel moeite relatief goed beschermd bent. Een kanttekening is wel dat (met name grote) updates af en toe de beveiliging ook kunnen verslechteren.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon Bosch is een fanatiek macro-analist die diepgaand onderzoek doet naar onderwerpen waar de meeste mensen niet naar willen kijken. Hij richt zich op de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld en onderzoekt alles met twee kanten. Volgens Simon bestaan er geen onderwerpen zonder twee kanten en is een sceptische blik altijd nodig. Hij gelooft dat de wereld kapot is en dat crypto een deel van de oplossing kan zijn.

Net binnen
Trending
Bitcoin koers reageert heftig op nieuw rentebesluit uit Amerika
Bitcoin koers reageert heftig op nieuw rentebesluit uit Amerika
Bitcoin en cryptomarkt duikelen omlaag - belangrijke dag aangebroken
Bitcoin en cryptomarkt duikelen omlaag – belangrijke dag aangebroken
Waarom daalt de cryptomarkt zo hard vandaag?
Waarom daalt de cryptomarkt zo hard vandaag?
Waarom komende woensdag en vrijdag cruciaal zijn voor Bitcoin
Waarom komende woensdag en vrijdag cruciaal zijn voor Bitcoin
Ripple gaat het XRP netwerk een forse upgrade geven
XRP breekt uit: analisten zien koers naar $8,76 stijgen
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

Cryptomarkt zet massaal in op vertrek van president Biden
Cryptomarkt stort in: $1 miljard aan posities gaat in rook op
Angst slaat toe op cryptomarkt: sentiment op laagst niveau in maanden
Angst slaat toe op cryptomarkt: sentiment op laagste niveau in maanden
Miljoenen aan crypto gestolen door gelekte wachtwoorden
Miljoenen aan crypto gestolen door gelekte wachtwoorden
Advertentie