Foto: Bartlomiej K. Wroblewski/Shutterstock
Er worden veel nieuwe technologieën ontwikkeld in de wereld, en weinig is zo allesomvattend als crypto en blockchain. Echter dreigt het nieuwe onderzoeksveld van quantum computing de droom van blockchain in één klap te vernietigen. Althans, dat zou je denken. Er is nog hoop, blijkt uit een nieuw concept van wetenschappers.
Crypto beschermd tegen quantumcomputers
Quantum computing berust op de natuurwetten van de kwantummechanica. Die wetten zijn totaal anders en vaak zelfs tegenovergesteld aan wat je van de ‘gewone’ natuurkunde gewend bent. Veel dingen die je voor onmogelijk acht zijn in de quantumwereld opeens wel mogelijk, zoals het verbreken van cryptografische technieken.
Quantumcomputers zijn hierdoor vele malen krachtiger dan gewone computers – orders van grootte krachtiger zelfs. Met een quantumcomputer zou je daardoor zonder moeite de private keys van je crypto wallet kunnen breken. Het hele nut van blockchain zou zonder oplossing dus de prullenbak in kunnen.
Gelukkig bestaat er al een oplossing. Wetenschap in Beeld beschrijft hoe een soort ‘quantum-blockchain’ crypto zou kunnen redden. Hierbij gebruikt een blockchain het voordeel van quantumcomputers tegen zichzelf. Als elk block in de chain een nieuw soort watermerk heeft, dan is de blockchain beschermd tegen deze krachtige computers.
Zo’n watermerk bestaat dan namelijk uit exact dat wat een quantumcomputer sterk maakt: quantumdeeltjes. Deze deeltjes hebben een speciale toestand, waardoor het ook voor deze nieuwe computers niet zomaar uit te lezen is wat het betekent. Eigenlijk kun je een blockchain dus beschermen met exact datgene wat problematisch is.
Quantum enge ontwikkeling voor crypto voorstanders
De afgelopen tijd bestaat er veel angst rondom dit nieuwe vakgebied. Als blockchains zich hier niet op aanpassen zou het het einde van cryptocurrencies kunnen vormen. Gelukkig kunnen blockchains zich nu al aanpassen op het risico dat quantumcomputers vormen. Hiervoor bestaan ‘quantum proof’ cryptografische algoritmen, waar bijvoorbeeld Cardano (ADA) mee bezig is. Sommige codes zullen deze dure computers dus niet zomaar kraken.