Simon Bosch Simon Bosch
2 min. leestijd

FTX en Visa brengen crypto-betalingen naar 40 landen

Cardano oprichter: FTX ineenstorting was een van de laatste crisissen

Foto: Formatoriginal/Shutterstock

Cryptocurrencies zijn er niet alleen om in te investeren. De naam zegt het al, in theorie zijn het namelijk valuta. Je kunt er dus ook mee betalen, en dat is exact wat FTX en Visa van plan zijn. Deze twee partijen rollen nu samen in 40 landen crypto-betalingen uit.

Hackers krijgen stiekem crypto via een mail van een ander
Hackers krijgen stiekem crypto via een mail van een ander

Crypto-betalingen in 40 extra landen

Dat schrijft FTX in een persbericht. De dienst wordt uitgerold in zo’n 40 landen, waarmee consumenten hun in euro’s en dollars genomineerde betalingen kunnen voltooien met cryptovaluta. Je betaalt dus in crypto, maar de waarde van je betaling zal ongetwijfeld in fiat-valuta genomineerd zijn. Je maakt dus alleen gebruik van de technologie, de flink fluctuerende waarde van crypto-activa zal dus geen invloed hebben op de prijs van wat je koopt.

De dienst was vorig jaar al onthuld, maar tot nu toe konden alleen klanten in de Verenigde Staten ermee overweg. Nu brengen Visa en FTX deze naar 40 extra landen wereldwijd. Om welke landen het precies gaat is niet bekend, maar FTX schrijft dat de nadruk ligt op Zuid-Amerika, Europa en Azië.

Advertisement

Met crypto betalen niet illegaal?

Het is een opvallende zet. Nog steeds zijn veel overheden niet blij met betalingen die voldaan worden in crypto-activa, dit omzeilt in principe fiat-valuta. De inflatie heeft vorige maand opnieuw een record bereikt in veel landen. Zo is deze in Nederland naar maar liefst 17% gegaan – een record in de geschiedenis van de huidige meetmethode van het Centraal Bureau van de Statistiek. Beleidsmakers zullen dus als prioriteit hebben om te voorkomen dat fiat-valuta niet worden omzeild.

Ondanks dit reageren overheden wisselend op het moment. Rusland kondigde eerst aan crypto-betalingen te verbieden, maar niet veel later maakte het deze juist legaal. Ook in Iran zijn ze nu gelegaliseerd, alhoewel het zowel voor Iran als Rusland gaat om internationale betalingen. Ondertussen ziet Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) juist risico’s in crypto, omdat het de effectiviteit van de centrale bank kan verminderen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon Bosch is een fanatiek macro-analist die diepgaand onderzoek doet naar onderwerpen waar de meeste mensen niet naar willen kijken. Hij richt zich op de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld en onderzoekt alles met twee kanten. Volgens Simon bestaan er geen onderwerpen zonder twee kanten en is een sceptische blik altijd nodig. Hij gelooft dat de wereld kapot is en dat crypto een deel van de oplossing kan zijn.

Net binnen
Trending
Kunnen we nog een knallende bitcoin koers verwachten in 2024?
AI voorspelt bitcoin prijs voor eind 2024
Bitcoin in gevaar? Eerste crypto-codes gekraakt met kwantumcomputer
Bitcoin in gevaar? Eerste crypto-codes gekraakt met kwantumcomputer
Bitcoin houders opgelet: de geschiedenis kan zich gaan herhalen
Bitcoin houders opgelet: de geschiedenis kan zich gaan herhalen
$2 miljard aan bitcoin verplaatst door VS, koers reageert
Cryptomarkt houdt adem in: $4 miljard aan BTC mogelijk te koop
'Onwaarschijnlijk dat dit spul wat wordt', zegt voorzitter crypto-waakhond
‘Onwaarschijnlijk dat dit spul wat wordt’, zegt voorzitter crypto-waakhond
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

bitcoin cadeau amsterdam
Duizenden Nederlanders ontvangen deze week gratis bitcoin
Pas op: Bitvavo's X account is gehacked
Pas op: Bitvavo’s X account is gehacked
Heb jij bitcoin of andere crypto bij Bitvavo? Pas op voor deze SMS
Heb jij bitcoin of andere crypto bij Bitvavo? Pas op voor deze SMS
Advertentie