Thom Derks Thom Derks
2 min. leestijd

Dit is hoeveel FTX moet betalen na het annuleren van stadiondeal

Foto: Shutterstock/Felix Mizioznikov

FTX haalde vorig jaar alle headlines met een sponsordeal ter waarde van 135 miljoen dollar om de naamrechten van het basketbal-stadion van Miami Heat over te nemen. Afgelopen vrijdag maakte Miami Heat bekend dat het de relatie met FTX beëindigd heeft vanwege het faillissement van de beurs, dat meldt CoinDesk.

Cryptomarkt houdt adem in: $4 miljard aan BTC mogelijk te koop
Cryptomarkt houdt adem in: $4 miljard aan BTC mogelijk te koop

FTX moet nog 16,5 miljoen dollar betalen

Als gevolg van het activeren van de faillissement-clausule in de sponsorovereenkomst, is FTX de sportclub nog 16,5 miljoen dollar schuldig. “In het geval van een faillissement van FTX […] moet het beursplatform binnen 60 dagen drie jaar aan sponsorgelden betalen”, zo staat er in het contract.

Nadat FTX na het tekenen van de overeenkomst al 14 miljoen dollar moest aftikken, staat er nu dus nog eens 16,5 miljoen dollar open. Als die betaling niet binnen 10 werkdagen binnen is bij de stadionbeheerder, dan mag het over dat bedrag ook nog eens een jaarlijkse rente van 12 procent rekenen.

Op dit moment lijkt het echter zeer onwaarschijnlijk dat FTX het voor elkaar krijgt om die gelden bij elkaar te schrapen. Zeker in combinatie met alle andere schulden die op dit moment openstaan voor het beursplatform. Overigens is dit niet alleen pijnlijk voor Miami Heat, maar ook voor de crypto-sector in het algemeen.

Advertisement

Wie wil er nog in zee met crypto-bedrijven?

De grote vraag is natuurlijk welke sportclub of andere organisatie er op dit moment nog gek genoeg is om met een crypto-bedrijf in zee te gaan. Hoewel er voldoende betrouwbare en goede partijen zijn, zal het FTX-schandaal de reputatie van de industrie enorm schaden.

Wat dat betreft is het te hopen dat de industrie dit goed oppakt en vanaf heden zo transparant mogelijk is over zijn financiële gezondheid. In het kader daarvan is het goed om te zien dat veel beurzen al kiezen voor Proof-of-Reserves. Dat is overigens alleen maar een goede eerste stap.

Een Proof-of-Reserves laat immers nog niet zien wat voor schulden er tegenover die bezittingen staan. Het is goed mogelijk dat een beurs voldoende assets heeft om de klanten te betalen als die massaal hun crypto opnemen, maar als de schulden vele malen groter zijn dan de bezittingen, kunnen er alsnog problemen ontstaan.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom Derks is redacteur bij Crypto Insiders sinds januari 2019. Hij heeft Rechten gestudeerd in Leiden en Economie in Amsterdam. Thom’s persoonlijke interesse in (macro-)economische ontwikkelingen, met name bitcoin, leidde hem naar de wereld van cryptonieuws. Zijn fascinatie voor digitale schaarste, zoals bij bitcoin, inspireerde zijn carrière. Thom’s expertise ligt in de economische aspecten van bitcoin en hij ziet de toekomst van cryptocurrency vooral in de groei van bitcoin als waardeopslag.

Net binnen
Trending
Kunnen we nog een knallende bitcoin koers verwachten in 2024?
AI voorspelt bitcoin prijs voor eind 2024
Bitcoin-whale uit 2009 dumpt miljoenen vlak voor Satoshi-onthulling
Bitcoin-whale uit 2009 dumpt miljoenen vlak voor Satoshi-onthulling
Bitcoin houders opgelet: de geschiedenis kan zich gaan herhalen
Bitcoin houders opgelet: de geschiedenis kan zich gaan herhalen
$2 miljard aan bitcoin verplaatst door VS, koers reageert
Cryptomarkt houdt adem in: $4 miljard aan BTC mogelijk te koop
'Onwaarschijnlijk dat dit spul wat wordt', zegt voorzitter crypto-waakhond
‘Onwaarschijnlijk dat dit spul wat wordt’, zegt voorzitter crypto-waakhond
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

bitcoin cadeau amsterdam
Duizenden Nederlanders ontvangen deze week gratis bitcoin
Pas op: Bitvavo's X account is gehacked
Pas op: Bitvavo’s X account is gehacked
Heb jij bitcoin of andere crypto bij Bitvavo? Pas op voor deze SMS
Heb jij bitcoin of andere crypto bij Bitvavo? Pas op voor deze SMS
Advertentie