In deze video behandelt Madelon de torenhoge inflatie en assetprijzen
Nederland zit vast in een vicieuze cirkel van stijgende inflatie en snel toenemende prijzen voor assets zoals vastgoed en goud. In deze video onderzoekt Madelon hoe lonen, productiviteit en economische onzekerheid bijdragen aan deze situatie. Daarnaast duikt ze dieper in de huizenmarkt, het consumptiegedrag en wat dit allemaal betekent voor de toekomst van de Nederlandse economie.
Nederlandse economie zoekt balans tussen inflatie en innovatie
De Nederlandse economie staat voor een complexe uitdaging in 2025. Met een hardnekkige inflatie van 4,1% en de hoogste loonstijgingen in veertig jaar, zoekt Nederland naar manieren om economische groei te behouden zonder aan concurrentiekracht te verliezen. Experts waarschuwen dat het pad naar het gewenste inflatieniveau van 2% langer zal duren dan verwacht.
De impact van deze ontwikkelingen is direct voelbaar voor consumenten. Vooral in de dienstensector zijn de prijzen fors gestegen, met een inflatie van 5,8%. De lonen zijn weliswaar ook gestegen, maar hebben de totale prijsstijgingen nog niet kunnen bijbenen. Over de afgelopen vier jaar zagen we een loonstijging van 19,1% tegenover een inflatie van 21,5%. Deze kloof zorgt voor toenemende druk op de koopkracht van huishoudens.
Nederland zoekt de oplossing steeds meer in innovatie en productiviteitsverhoging. Een veelbelovende ontwikkeling is de mogelijke komst van een NVIDIA AI-faciliteit. Deze focus op artificial intelligence zou kunnen helpen bij het verhogen van de arbeidsproductiviteit. Verschillende bedrijven experimenteren al succesvol met AI-implementaties, waarbij sommige zelfs een vierdaagse werkweek kunnen realiseren zonder productiviteitsverlies.
Voor investeerders biedt deze transitieperiode zowel uitdagingen als kansen. De vastgoedmarkt toont interessante regionale verschillen, met vooral in Amsterdam en Eindhoven een afkoelende markt voor kleinere appartementen. Traditionele veilige havens zoals goud blijven aantrekkelijk, met Goldman Sachs die een koersdoel van $3.000 voorspelt voor 2026. Ook digitale assets trekken aandacht: bitcoin (BTC) ETFs hebben recent de grens van $129 miljard aan beheerd vermogen doorbroken, waarmee ze goud-ETFs voor het eerst overtreffen.
De Nederlandse economie bevindt zich op een kruispunt waar innovatie en traditioneel economisch beleid elkaar ontmoeten. Het succesvol navigeren van deze transitie vereist een zorgvuldige balans tussen het stimuleren van productiviteitsgroei en het behouden van internationale concurrentiekracht.
Join de MoneyTalks community van Madelon Vos!
Sinds kort bestaat de MoneyTalks community van Madelon! In deze online community kan je vragen stellen en kennis delen! Ook maakt Madelon er technische analyses en op aanvraag worden er Q&A-sessies georganiseerd waarin live vragen kunnen worden gesteld. Maak je je eigen analyses, dan kunnen de experts in de community daar een blik voor je op werpen!
Madelon legt ook uit! Middels de cursussen van Madelon leer je onder andere hoe je veilig en vertrouwd aan de slag kan gaan met bitcoin en andere cryptocurrencies en hoe je winst kan boeken met het investeren in crypto. Kennismaken met Madelon? Bekijk dan ook haar gratis cursussen!
🎙️Nieuw: 2024 RECAP: Was bizar voor crypto: Van ‘internet gekkies’ naar Wallstreet... Luister nu de podcast