Foto: SmartPhotoLab/Shutterstock
Het is weer tijd voor ons traditionele overzicht van de belangrijkste macro-economische gebeurtenissen. Vrijdag kwam de werkloosheid in de Verenigde Staten binnen op 3,7 procent, wat een stuk hoger was dan de verwachtte 3,5 procent. Met dat percentage ligt de werkloosheid echter nog steeds op het laagste punt in ongeveer 50 jaar tijd. Wat dat betreft lijkt er nog geen sprake van een zorgelijke situatie. Dat kan echter snel veranderen als de spreekwoordelijke vlam in de pan slaat in het financiële systeem.
Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of wil je meer van dit soort updates ontvangen? Neem dan eens kijkje op onze Premium informatiepagina en probeer het gelijk zelf 30 dagen gratis. Wat staat er voor komende week op het programma?
Macro-data komende week
Voor volgende week staan er op het eerste gezicht weinig mega interessante macro-economische datapunten op de kalender. We krijgen op maandag in zowel Europa als in de Verenigde Staten veel informatie over de gezondheid van de dienstensector binnen.
Dat is interessant, omdat zowel de Verenigde Staten als Europa voor een groot deel draaien op de dienstensector. Als die verzwakt, dan belooft dat weinig goeds voor de economie. Tot nu toe weten deze sectoren zich echter sterk te houden.
Verder spreekt op maandag ook Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank (ECB), wat mogelijk nog voor wat volatiliteit kan zorgen.
Dan krijgen we op woensdag data over de industriële productie van Duitsland, wat qua industrie wordt gezien als de motor van de Eurozone. Verder publiceert de Federal Reserve in Amerika de stijging van het consumentenkrediet voor de afgelopen maand.
Als consumenten plotseling veel moeten lenen om hun dagelijkse betalingen te doen, kan dat erop wijzen dat zij de druk van de inflatie beginnen te voelen. In combinatie met de hoge rentes op dat krediet kan dat een gevaarlijke ontwikkeling zijn.
Donderdag wordt een interessante dag deze week, omdat we dan weer informatie over de Amerikaanse banenmarkt krijgen. Die moet uiteindelijk nog veel verder verzwakken om van een recessie te kunnen spreken. De verwachting is dat het aantal werkloosheidsclaims deze week op 239.000 stuks binnenkomt.
Stilte voor de storm
Alles bij elkaar zijn het geen macro-data waar we veel volatiliteit mee verwachten. Het kan echter wellicht de stilte voor de storm zijn, die uitbreekt met het rentebesluit van de Federal Reserve op 14 juni. We zijn een kleine twee weken verwijderd van de volgende rentevergadering van de Amerikaanse centrale bank. Het lijkt er vooralsnog op dat de Federal Reserve op 14 juni eindelijk de langverwachte rentepauze aan zal kondigen.
De afgelopen 14 maanden verhoogde de Fed de rente agressief van ongeveer nul naar de huidige range van 5,00 – 5,25 procent. Dat heeft de koersen op de markt behoorlijk veel pijn gedaan, waardoor het een goede zaak is dat we nu richting het einde van deze campagne gaan.
Met de hardnekkige inflatie is het nog maar de vraag wanneer de rentes vanaf het huidige hoge niveau weer zullen zakken. Op dit moment lijkt de kans klein dat de Federal Reserve daar in 2023 al mee begint, tenzij we met een hardnekkige recessie te maken krijgen.
Blijf de markt een stapje voor met een Premium lidmaatschap
Het kan dus weer spannende week worden qua macro-economische cijfers en daarmee mogelijk ook voor bitcoin. Wil je dit soort informatie eerder ontvangen en weten wat de impact van deze cijfers is op de markt? Hier praten wij over in de Premium omgeving van Crypto Insiders. Ook kun je hier vragen stellen aan ervaren handelaren en delen onze analisten wekelijkse 20 exclusieve technische analyses van een uitgebreid assortiment aan cryptovaluta. Neem eens een kijkje op onze Premium informatiepagina en probeer de eerste 30 dagen gratis.