Foto: Kathy Hutchins / Shutterstock.com
Je kunt veel over Elon Musk zeggen, maar op dit moment is de succesvolle ondernemer waarschijnlijk de meest invloedrijke persoon op het gebied van technologie. Niet voor niets is hij door Time Magazine uitgeroepen tot ‘person of the year’ van 2021. De man heeft het met SpaceX voor elkaar gekregen om raketten de lucht in te schieten en ze vervolgens weer netjes op aarde te laten landen en daarnaast heeft hij met Tesla de elektrische auto definitief op de kaart gezet als de toekomst van de auto-industrie.
Dit jaar heeft hij zich voor het eerst ook meer laten horen over bitcoin (BTC) en het hele ecosysteem dat daar omheen hangt. Ondanks dat hij duidelijk ziet dat bitcoin waarde toevoegt aan de wereld, bitcoin een belangrijke positie in zijn eigen portfolio heeft en zowel Tesla als SpaceX bitcoin op de balans hebben, blijft hij soms vreemde uitspraken doen. Ook nu weer heeft hij in een podcast met Lex Fridman geroepen dat Dogecoin beter werkt voor transacties dan bitcoin.
Dogecoin over bitcoin?
Iedereen weet dat Elon Musk van een grapje houdt en dat hij er zeker niet voor terugdeinst om met zijn humor bepaalde groepen mensen tegen zich in het harnas te jagen. Met name bitcoin maximalisten hebben het soms zwaar met de uitspraken van de tech-miljardair. Hoe kan het toch dat iemand met zijn intellectuele capaciteiten niet ziet hoe bitcoin de oplossing kan zijn voor een hoop economische, maar ook maatschappelijke problemen waar we op dit moment mee dealen? Dat is althans de vraag die bij mij opkomt op basis van vele van zijn uitspraken op Twitter en in sommige interviews.
Als je hem echter puur beoordeelt op zijn acties, zowel persoonlijk als met zijn bedrijven heeft hij het gros van zijn vermogen in bitcoin zitten, dan kom je tot de conclusie dat hij ook ziet dat bitcoin meer waardevol is dan Dogecoin. Zijn uitspraken schetsen soms echter een ander verhaal, wat het lastig maakt om te begrijpen hoe Musk er echt instaat.
In de podcast met Lex Fridman geeft hij aan dat bitcoin te langzaam is en dat transacties te duur zijn in vergelijking met Dogecoin. Wat hij even vergeet is dat het transactievolume op bitcoin veel hoger is, dat het netwerk van bitcoin een veel hogere mate van decentralisatie heeft dan dat van Dogecoin en dat bitcoin wordt beschermd door een veel grotere hashing power dan Dogecoin. Daarnaast lijkt het alsof hij het Lightning Netwerk en andere schaalbaarheidsoplossingen snel aan de kant schuift.
In de basis niet bedoeld als wereldwijd betaalnetwerk
Als je de technologie achter bitcoin een beetje begrijpt, dan weet je dat het nooit de potentie heeft gehad om te werken als een wereldwijd betaalnetwerk. Het is onmogelijk om met de beperkte ruimte in blokken en het blok-interval van 10 minuten alle transacties ter wereld te faciliteren en tegelijkertijd dezelfde snelheid te garanderen als de bestaande betaalnetwerken. Het is niet praktisch om bij de Albert Heijn een transactie in te schieten en vervolgens tien minuten te wachten totdat deze in het volgende blok is opgenomen.
Bitcoin is in de eerste plaats een settlement-laag voor het financiële systeem. Hoe ik het persoonlijk voor me zie is dat mensen in de toekomst met bitcoin-betaalkaarten van bijvoorbeeld Binance of Coinbase naar de Albert Heijn gaan en daarmee hun boodschappen afrekenen. Die transacties raken dan in principe niet de basislaag, de blockchain, totdat de grote financiële spelers aan het einde van de dag met elkaar afrekenen.
Daarnaast hebben we nog het Lightning Netwerk, wat in principe hetzelfde zou functioneren als de hierboven geschetste oplossing. Met als extra voordeel dat je op het Lightning Netwerk nog altijd volledig de baas over je eigen vermogen bent. Wat bij een Binance of Coinbase niet het geval is. Zo kunnen we bitcoin schalen naar een wereldwijd betaalnetwerk. Die realiteit lijkt soms nog ver weg, maar als je naar de ontwikkelingen in El Salvador kijkt, dan komt het steeds dichterbij. We moeten ook niet vergeten dat bitcoin pas een kleine dertien jaar bestaat en we kunnen niet verwachten dat de technologie om alle wereldwijde betalingen met een decentrale valuta zomaar even uit de lucht komt vallen. Geduld is een schone zaak.