Donald Trump en zijn belofte over een Bitcoinreserve
Foto: Zack Frank/Shutterstock
Donald Trump kwam tijdens zijn campagne met een opvallend plan: de invoering van een nationale Bitcoin-reserve. Dit idee roept de vraag op hoe realistisch zo’n reserve is en wat dit zou betekenen voor de koers van bitcoin (BTC). In dit artikel duik ik in de mogelijke gevolgen en de haalbaarheid van deze ambitieuze belofte. Daarbij bespreek ik, in het laatste gedeelte van dit artikel, ook nog of Nederland in de toekomst een Bitcoin-reserve gaat krijgen.
Ook dit keer maak je weer kans op een prijs! Vul de prijsvraag in, die verder in het artikel staat, en win €15 aan BTC! Deze prijs kan je zeker goed gebruiken om je portfolio verder uit te breiden.
1 miljoen BTC kopen
Het Amerikaanse ministerie van Financiën zal mogelijk een Bitcoin-reserve aankopen. Daarvoor is een voorstel ingediend via de Bitcoin Act in juli 2024 door senator Cynthia Lummis. Het plan is om in een periode van vijf jaar maar liefst 1 miljoen BTC aan te kopen.
Dat zou ongeveer 5 procent zijn van de hele bitcoin-voorraad, wat een aanzienlijke impact kan hebben. Het wetsvoorstel heeft de afgelopen maanden veel steun gekregen door aankomend president Donald Trump.
Impact groter dan ooit
CoinShares, een crypto-investeringsbedrijf, beschrijft in een rapport dat deze aankoop de adoptie van bitcoin enorm zal versnellen. Volgens dit rapport zou de impact van het wetsvoorstel zelfs groter kunnen zijn dan de introductie van bitcoin spot exchange-traded funds (ETF’s) in 2024.
Vooral bij institutionele beleggers kan het een enorm effect hebben. “De geloofwaardigheid van bitcoin blijft een belangrijke drempel voor grote instellingen.” Door bitcoin officieel te erkennen als strategische reserve, zou de Amerikaanse overheid een krachtige boodschap afgeven. Vergelijk het met de goedkeuring van goud als veilige haven.
Centrale bank mag geen bitcoin bezitten
Donald Trump stelde voor om de reserve te beginnen met de in beslag genomen bitcoin die de centrale bank in beheer heeft. Die bestaat uit een voorraad van 200.000 BTC, ter waarde van ongeveer $20 miljard.
Maar Powell gooide behoorlijk roet in het eten met opvallende uitspraken met betrekking op bitcoin, tijdens een persconferentie op 18 december 2024. Powell zei tijdens deze conferentie dat de centrale bank van Amerika nooit aan bitcoin zal beginnen. Bovendien wees hij naar de tegenhoudende regelgeving.
“Wij mogen geen bitcoin bezitten. De Federal Reserve Act zegt dat we het niet mogen bezitten, en wij zijn niet op zoek naar een verandering in die wet,” aldus Jerome Powell.
De financiering van de rest van de Bitcoin-reserve zal afkomstig moeten zijn van Fed-bankdeposito’s en goudreserves. Maar het opzetten van een strategische reserve zou een goedkeuring moeten hebben van het Congres.
Dit kan zeker voor problemen zorgen, aangezien er waarschijnlijk veel onenigheid is over het nut, de risico’s en de prioriteit van zo’n reserve. In dit geval is het dus maar de vraag of een Bitcoin-reserve op korte termijn wel zo realistisch is.
Prijsvraag:
Koersverwachtingen bitcoin
Ondanks de verschillende meningen zou 2025 zomaar eens het jaar kunnen zijn waarin bitcoin de volgende grote stap in zijn adoptie gaat zetten. Analisten hebben verschillende voorspellingen als er een goedkeuring komt van de Bitcoin Act.
Adam Back, CEO van Blockstream, verwacht dat de bitcoin-prijs richting de $1 miljoen kan gaan. CoinShares sluit zich hierbij ook aan. Michael Saylor, oprichter en CEO van Microstrategy, gaat zelfs nog een stuk verder. Hij verwacht een minimale groei van 29 procent per jaar, wat één bitcoin uiteindelijk naar $13 miljoen kan brengen in 2045.
Extra vraag: Heeft Nederland in de toekomst een Bitcoin-reserve?
Tot nu toe zijn er geen officiële plannen van de Nederlandse overheid om een nationale Bitcoin-reserve op te zetten. Maar financieel expert Bram Kanstein heeft de Nederlandse overheid opgeroepen een gedurfde stap te zetten door dit wel te gaan doen.
Verder tonen recente onderzoeken aan dat de adoptie van bitcoin in Nederland toeneemt. in 2024 waren er naar schatting 2,5 miljoen Nederlanders in bezit van cryptocurrencies. Het grootste deel van de investeerders deed dat door bitcoin te kopen. Wat vind jij? Moet de Nederlandse overheid plannen opzetten voor een nationale Bitcoin-reserve?
Als Amerika daadwerkelijk een Bitcoin-reserve opzet, zou Nederland dit voorbeeld kunnen volgen om niet achter te blijven. Want, zoals het gezegde luidt: “als er één schaap over de dam is, volgen er meer.”
Vergeet de prijsvraag niet in te vullen!
Beginner of gevorderd: het Crypto Congres biedt waardevolle inzichten en inspirerende gesprekken op 17 april in de Rai Amsterdam. Bekijk het programma & early bird tickets