Foto: Avigator Fortuner/Shutterstock
Het leuke aan cryptocurrencies is dat je ze zelf kunt bewaren. Je hebt geen bank nodig en je kunt ze bewaren waar je dat zelf wilt. Maar dat is tegelijkertijd een probleem: als je het kwijt bent, dan ben je het ook echt kwijt. Maar de Britse James Howells neemt hier geen genoegen mee. Hij is een grote zoektocht begonnen naar 8.000 bitcoins.
High-tech bitcoin schatzoeken
De IT-specialist uit Newport, Whales had in 2013 maar liefst 8.000 bitcoin (BTC) op een harde schijf staan. Maar hij had nog een tweede, identieke harde schijf waar niets op stond. Hij besloot om de lege weg te gooien, maar hij gooide per ongeluk de harde schijf met alle bitcoins weg. De harde schijf belandde vermoedelijk op een vuilnisbelt.
Bij de lokale gemeente deed hij een hoop moeite voor toestemming om de stortplaats te doorzoeken. Dit kreeg hij lang niet, omdat dit te duur en te schadelijk voor het milieu zou zijn. Maar vorig jaar kreeg hij hulp van een hedgefonds, die hij een deel van de opbrengst beloofde als de harde schijf teruggevonden zou worden.
Samen met dit fonds, toestemming van de overheid en zijn kennis van technologie heeft hij nu voor elkaar dat hij op een slimme manier op zoek kan naar de harde schijf. High-tech schatzoeken dus. Aan Business Insider verklaart hij dat ze naast mensen ook robothonden en zelfs computermodellen op basis van Artificial Intelligence (AI) gaan inzetten om de harde schijf terug te vinden.
Hij heeft twee opties bedacht. De meest uitgebreide versie kost maar liefst 11 miljoen dollar en omvat het doorzoeken van 100 miljoen kilogram afval. Hoe lang dit moet gaan duren is niet duidelijk. De minder uitgebreide optie zou hem 6 miljoen dollar kunnen kosten en schat hij op een vereiste zoektijd van 18 maanden. Hij heeft zelfs beveiligers ingehuurd om te voorkomen dat mensen op eigen houtje gaan schatzoeken.
Let goed op je BTC wallet
Wallets zijn duidelijk niet altijd even handig. Als je geen back-ups maakt en maar één wallet hebt, dan is dat net zo risicovol als al je geld in één investering stoppen. Chainalysis denkt dat maar liefst 3,72 miljoen bitcoins voor altijd verloren zijn.
Voor de politie zijn cryptocurrencies zoals bitcoin ideaal, omdat het relatief gemakkelijk is om criminelen op te sporen. Daarom zijn er regelmatig criminelen van wie de coins in beslag worden genomen. Maar soms heeft de politie wel de hardware wallet, maar kan het hier niet bij omdat het de private keys niet heeft. Dat is hoe de Duitse politie vorig jaar met zijn neus op een groot bedrag aan crypto zat. Toch had het hier niets aan.