Robin Hazekamp Robin Hazekamp
3 min. leestijd

Worden cryptowallets echt verboden? Een diepere analyse

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Zijn crypto wallets echt verboden? Een diepere analyse

Foto: Octus_Photography/Shutterstock

Op 19 maart hebben Europese commissies gestemd over een nieuw wetsvoorstel tegen witwassen. Het wetsvoorstel was van grote omvang: het betrof zowel betalingen met contant geld als crypto. In eerste instantie werden verschillende aspecten van het wetsvoorstel geïnterpreteerd als een verbod op hardware wallets. Maar daar komt men nu op terug. 

Bitcoin op de balans, ook ‘gewoon’ voor de bakker, visboer of fietsenmaker
Bitcoin op de balans, ook ‘gewoon’ voor de bakker, visboer of fietsenmaker

Europese commissies stemmen over nieuwe witwaswet

De Commissie Burgerlijke Vrijheden, Justitie & Binnenlandse Zaken, evenals de Commissie Economische en Monetaire Zaken kwamen op 19 maart bij elkaar. In de gezamenlijke vergadering werd er gestemd over een legislatief pakket tegen witwaspraktijken. Dit pakket betrof onder andere strengere regelgeving voor aanbieders van cryptodiensten. 

De stemmen voor de implementatie van de wet was als volgt: 71 stemmen voor, negen tegen, vier onthoudingen. Dat rapporteert CoinDesk. Een van de negen stemmen tegen was Patrick Breyer, lid van de Duitse Piratenpartij in het Europees Parlement. In een post op X (voorheen Twitter) deelde hij de stemmen van de Duitse commissieleden. De redenen voor zijn tegenstem publiceerde Breyer op zijn site.

In januari werd er een deal gemaakt over het wetsvoorstel tegen witwassen. Deze was al sinds juli 2021 in ontwikkeling, maar kan nu worden gezien als ‘af’. Het wetsvoorstel is daarentegen nog niet officieel goedgekeurd. Het wetsvoorstel wordt nog voorgelegd aan het Europees Parlement die erover zullen stemmen. Dit is echter een formaliteit. 

Maar hoe zit het nou met hardware wallets?

In tegenstelling tot wat er in eerste instantie gerapporteerd werd, betreft het wetsvoorstel geen hardware wallets. In plaats daarvan scherpt het de regels aan voor aanbieders van cryptodiensten. Daarmee worden onder andere crypto exchanges, brokers, lenders mee bedoeld. Voor hen geldt nu het volgende:

  • Aanbieders voor crypto diensten moeten een streng protocol hanteren als zij transacties ontvangen van (anonieme) zelf beheerde wallets. Dit protocol moet frauduleuze transacties voor witwassen en/of terrorismefinancieren detecteren en aanpakken;
  • Aanbieders voor crypto diensten moeten data verzamelen over klanten die gebruik maken van zelf beheerde wallets. Op basis daarvan moeten ze een risicoprofiel creëren.
  • Het aanbieden van anonieme cryptocurrencies zoals monero (XMR) wordt verboden, evenals het aanbieden van anonieme crypto accounts of anonieme online wallets. 
  • Het verbod is niet van toepassing op aanbieders van anonieme soft-/hardware wallets indien zij geen controle hebben over genoemde wallets.

Wat betekent dit in een praktische zin? Het uitvoeren van een betaling van iedere omvang aan een crypto-dienstverlener met een eigen anonieme hardware of software wallet wordt lastiger. Aanbieders van crypto diensten moeten deze transacties namelijk vanaf nu streng controleren. Ze worden echter niet verboden zoals verschillende media aanvankelijk rapporteerden

Daarnaast mogen aanbieders van crypto diensten geen privacy coins zoals monero aanbieden. Ook het aanbieden van anonieme crypto accounts wordt verboden. Het aanbieden van anonieme software wallets is verboden indien deze onder direct beheer staat van de aanbieder. Bij bijvoorbeeld MetaMask is dit niet het geval.

Deel dit artikel
Auteur:
Over de auteur:
Robin Hazekamp

Robin Hazekamp is sinds mei 2023 actief bij Crypto Insiders. Als freelance vertaler kwam hij in contact met het platform. Hij is momenteel bachelorstudent Biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Robin heeft een brede interesse in crypto, mede dankzij Europese politieke competities waarin hij uitblonk. Zijn expertise ligt op het gebied van regelgeving, psychologie en criminaliteit binnen de cryptowereld.

Net binnen
Meest gelezen
Cryptomarkt knalt omhoog: Nederlanders laten robots voor hen handelen
Cryptomarkt knalt omhoog: Nederlanders laten robots voor hen handelen
  • 17/04/2025
  • 3 min. leestijd
Supercomputers voorspellen: XRP of Cardano de beste crypto voor komende jaren?
Supercomputers voorspellen: XRP of Cardano de beste crypto voor komende jaren?
  • 23/04/2025
  • 4 min. leestijd
Ursula von der Leyen, Europese Unie
Cryptobelasting verandert in 2026: wat je moet weten over de nieuwe regels
  • 23/04/2025
  • 4 min. leestijd
Cryptobloedbad was laatste grote uitverkoop, zegt analist
€1.000 in bitcoin of sparen op de bank? Dit zijn de cijfers – en die zijn glashelder
  • 22/04/2025
  • 3 min. leestijd
Bitcoin transactie via mobiele wallet
Bank grijpt in bij bitcoin aankoop: klant krijgt excuses na ‘absurd’ gesprek
  • 21/04/2025
  • 3 min. leestijd
Advertentie

Meest gelezen Wallets en Exchanges nieuws

Coinbase telefoon handen
XRP wint van de SEC, maar Coinbase krijgt toch een rechtszaak
  • 21/04/2025
  • 3 min. leestijd
Deepfake-aanval vanuit Noord-Korea: crypto-project op het nippertje gered
Deepfake-aanval vanuit Noord-Korea: crypto-project op het nippertje gered
  • 19/04/2025
  • 3 min. leestijd
Remy bitvavo podcast crypto insiders
Bitcoin op de balans, ook ‘gewoon’ voor de bakker, visboer of fietsenmaker
  • 20/04/2025
  • 3 min. leestijd
Advertentie
Een cadeau van onze partners: start met een voorsprong 🎁

Zet je eerste stappen in crypto met meer kennis én een extraatje. Ontvang exclusieve bonussen en kortingen van onze partners.