Foto: Shutterstock/Tom Kuest – Fotograf
We hebben een paar chaotische jaren achter de rug, en 2022 was niet anders. De hoge inflatie en snelle renteverhogingen hebben een hoop schade aangericht. De Zwitserse investeringsbank Credit Suisse bevestigt dit met een onderzoek. Toch zal de schade naar verwachting niet lang duren, want de komende jaren zouden er veel nieuwe miljonairs bij komen.
Welvaart in Europa en Noord-Amerika kromp
In het jaarlijkse Global Wealth Report schrijft Crédit Suisse dat het totale vermogen van volwassenen wereldwijd voor het eerst sinds 2008 is afgenomen. Wereldwijd is 11,3 biljoen dollar aan waarde verdampt, waarmee het totale wereldwijde vermogen 2,4% lager uitkomt. Ook het wereldwijde vermogen per volwassene is gedaald, met 3,6% tot 84.718 dollar om precies te zijn.
Waardedalingen van financiële activa vormden hier de belangrijkste reden van. Ironisch genoeg heeft vastgoed hier vorig jaar eigenlijk niet aan bijgedragen, ondanks de fors hogere rentes. In Noord-Amerika en Europa kromp de welvaart het hardst. 10,9 biljoen dollar van het totale verlies van 11,3 biljoen dollar kwam namelijk hiervandaan.
Ondertussen doet Zuid-Amerika het juist erg goed, daar groeide het totale vermogen met 2,4 biljoen dollar. De welvaart in Brazilië, India, Mexico en Rusland groeide het hardst.
Aantal miljonairs gaat hard groeien
Maar dit zal niet voor lang zijn, denkt de Zwitserse investeringsbank. Naar verwachting zal de wereldwijde welvaart de komende vijf jaar groeien met 38%. Het aantal miljonairs zal naar verwachting tegen 2027 zelfs zijn gestegen met 17% tot bijna 1,4 miljoen mensen. Als je je bedenkt dat er nog geen 18 miljoen mensen in Nederland wonen, dan is dat dus aardig wat.
Bovendien heeft Nederland het de afgelopen 22 jaar juist erg goed gedaan. Van 2000 tot 2022 is het vermogen van de gemiddelde Nederlander gegroeid van 44.513 dollar tot 120.270 dollar. Bovendien is de vermogensongelijkheid in Nederland toen juist iets gedaald. Rijke mensen zijn dus juist iets minder rijk geworden. Hoe cryptocurrencies hier aan hebben bijgedragen vertelt Credit Suisse niet.
Credit Suisse is eind vorig jaar financieel in de problemen gekomen. Te midden van de grote bankencrisis van begin dit jaar is het vervolgens overgenomen door zijn Zwitserse buur UBS. Sindsdien mag de bank zijn werkzaamheden voortzetten onder de paraplu van UBS.