Experts: ‘Kwantumcomputers kunnen crypto pas over 10 jaar kraken’
Foto: Shutterstock/Gorodenkoff
Met de komst van de nieuwe kwantumchip van Google wordt het scenario waarin bitcoin (BTC) gekraakt wordt opeens een stuk reëler. Maar hoe groot is die dreiging van kwantum op de cryptowereld precies?
Kwantumchip ‘Willow’
Een kwantumcomputer werkt met qubits. Hiermee is het vele malen sneller dan een klassieke computer. Om een probleem op te lossen moet een klassieke computer namelijk alle mogelijke paden één voor één langslopen. Een kwantumcomputer berekent alle paden tegelijkertijd.
De foutgevoeligheid was echter altijd een probleem bij kwantumcomputers. Hoe meer qubits, hoe sneller de computer, maar lager de nauwkeurigheid. Althans, voorheen was dat zo. Google introduceerde onlangs hun nieuwe kwantumchip Willow. Het was een historisch moment, want Willow zou een veel lagere foutgevoeligheid hebben dan haar voorgangers.
Wat de snelste klassieke computer 10 septiljoen jaar zou kosten, kan Willow in minder dan 5 minuten. In theorie biedt dit voor hackers de mogelijkheid om zelfs de encryptie van crypto te kraken.
Voorlopig geen bedreiging voor crypto
Willow zou nog veel meer qubits nodig hebben om de versleuteling van crypto op tijd te kraken. Het zou de computer op dit moment zelfs meer jaren kosten dan het universum oud is.
Park Feierbach, CEO van Radiant Commons, stelt dat er ongeveer 4 miljoen qubits nodig zijn om crypto te ontsleutelen. Willow beschikt over nog maar 100 qubits. Dat Willow nog geen bedreiging vormt voor crypto, betekent niet dat de crypto industrie zich helemaal geen zorgen hoeft te maken. De chip heeft namelijk een manier gevonden om fouten te corrigeren. De weg is nu vrij voor grotere kwantumcomputers.
Voormalig senior productmanager bij Google Kevin Rose legde laatst uit dat de dreiging voor de cryptosector toeneemt, maar dat het nog wel 10 jaar kan duren voordat er een kwantumcomputer is die crypto daadwerkelijk kan kraken.
Kwantumcrypto op komst
Kwantumcomputers kunnen niet alles. Er zijn wiskundige problemen die met kwantum juist niet makkelijk op te lossen zijn.
Google is zowel bezig met het kraken van encryptie, als met het ontwikkelen van kwantumbestendige algoritmes. Ook het Amerikaanse National Institute of Standards and Technology (NIST) heeft post-kwantum algoritmes ontwikkeld. De crypto industrie kan gebruik maken van nieuwe post-kwantum algoritmes om zichzelf te beschermen tegen hacks.
Er kunnen nieuwe cryptomunten ontwikkeld worden, zogenaamde kwantumcrypto’s, die specifiek ontworpen kunnen worden om bestand te zijn tegen kwantumcomputers. De dreiging van kwantum op de cryptowereld hoeft dus helemaal niet zo groot te zijn.
🎙️Nieuw: Van Nederlander met 600eu per maand tot ware bitcoin-veteraan op Ibiza: “Dit is pas het begin”... Luister nu de podcast