Foto: Nataly Gejdos / Shutterstock.com
De afgelopen maanden stonden bol van de hacks en crypto-bedrijven die failliet gaan. Maar gelukkig vormen hardware wallets een goede oplossing, en er zijn steeds meer mensen die dat beginnen in te zien. De verkopen van deze dingen zijn al hard toegenomen.
Faillissementen en crypto hacks
Als je je tokens bewaart bij een bedrijf dat failliet gaat, dan bestaat er een grote kans dat je je geld niet meer terugkrijgt. Er zijn namelijk vaak crediteuren die éérst hun geld terug willen, en juridisch gezien hebben ze daar recht op. We hebben lang niet hoeven nadenken over counterparty risk in jargon, de wereld was redelijk stabiel.
Maar dat is nu wel anders. Inmiddels zijn niet alleen Three Arrows Capital en Celsius financieel in de problemen gekomen, maar ook een groot aantal bedrijven die hieraan verbonden waren.
Voor hacks ben je ook niet altijd even veilig bij een derde partij, en software-wallets zijn ook niet alles. De afgelopen maanden stonden groots in het teken van hacks. Er is zelfs voor een recordbedrag aan coins gestolen. Het hacken van DeFi-protocollen was hierbij erg populair. Met een hardware wallet bewaar je je tokens zelf, je bent dan vrij letterlijk je eigen bank.
Hardware wallets populair
De verkopen van deze fysieke opslagmedia zijn hard toegenomen, schrijft Decrypt. De crypto-krant sprak met verschillende fabrikanten van hardware wallets. Ledger vertelde dat zijn verkopen na de problemen bij Celsius vierenhalf keer toegenomen zijn. Niet alleen dit faillissement was een belangrijke reden, maar ook bijvoorbeeld de hacks van DeFi-bridges en de Solana-hack. Alleen al tijdens de Ledger Op3n-conferentie afgelopen juni zou het al vijf miljoen apparaatjes hebben verkocht.
En Ledger is niet de enige. Trezor en het in Shenzhen gevestigde SafePal hadden vergelijkbare antwoorden. Trezor verklaarde dat het een toegenomen interesse merkt, maar de berenmarkt eist ook zijn tol. Welke van de twee overheersend is weten we niet, maar Trezor benadrukte dat mensen steeds vaker begrijpen dat ze op elk moment de toegang tot hun tokens kunnen verliezen.
SafePal noemde net als Trezor geen specifieke verkoopcijfers, maar ook dit bedrijf merkt een groei in populariteit. SafePal-CEO Veronica Wong denkt dat de groei door blijft gaan.
Deze bedrijven kunnen de hacks dus eigenlijk als een verkoopargument gebruiken. Toen het grote aantal Solana (SOL) wallets werd gehackt zag Ledger dit als een kans om de kortingscode ‘MOVESOL2LEDGER’ te verschaffen. Hardware wallets zouden steeds belangrijker kunnen worden de komende jaren.