Foto: ymcgraphic/Shutterstock
Iets minder dan een maand geleden kon je in het crypto nieuws lezen dat de Amerikaanse tak van Binance de veiling had gewonnen om de activa van het failliete Voyager Digital over te nemen. Het zou gaan om een bedrag van $1,022 miljard.
Voyager vroeg in juli 2022 zijn faillissement aan door blootstelling aan het Three Arrows Capital (3AC) hedgefonds. 3AC kwam op zijn beurt in de financiële problemen door de crash van het terra-ecosysteem (LUNA) wat enkele weken later zorgde voor het indienen van een faillissement.
Binance deal
In eerste instantie had FTX de veiling van het failliete crypto-leenplatform gewonnen, maar het faillissement van de crypto exchange gooide uiteraard roet in het eten. Na gedwongen te zijn het biedingsproces te heropenen, kwam Binance als winnaar uit de kast.
Inmiddels heeft Voyager de eerste goedkeuring gekregen van de rechtbank om de deal met Binance US door te laten gaan. De Amerikaanse faillissementsrechter Michael Wiles gaf Voyager op 10 januari goedkeuring om een koopovereenkomst met de cryptobeurs uit te werken en om de stemmen van de schuldeisers over de verkoop te vragen.
De deal wordt echter pas definitief tijdens een toekomstige rechtszitting die momenteel gepland staat in maart. Als de deal doorgaat zullen klanten van Voyager, die al sinds juli geen toegang meer hebben tot hun kapitaal, naar verluidt 51% van hun activa terugkrijgen.
Zorgen over overname van Binance
Onlangs kon je lezen dat Amerikaanse toezichthouders een stokje willen steken door de overname van Voyager. Zo wees de Securities and Exchange Commission (SEC) erop dat Binance US verzuimde de nodige informatie op te nemen in haar openbaringsverklaring.
De ‘U.S. Committee on Foreign Investment in the United States’, een publieke entiteit die buitenlandse investeringen in de VS beoordeelt en reguleert, zei in een rechtszaak van 30 december dat de deal potentieel gevaarlijk kan zijn voor de Amerikaanse nationale veiligheid en plaatste een lijst met vragen over de deal. Als dat het geval zou zijn, kan de rechtbank nog altijd de deal blokkeren.