Kevin Schijven Kevin Schijven
15/03/2019 15:45 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/03/2019 15:45

Voormalig Mt. Gox CEO veroordeeld voor sjoemelen maar gaat toch niet meer de bak in

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Mt. Gox CEO veroordeeld voor sjoemelen met gegevens

Mark Karpeles, voormalig CEO van de failliete cryptocurrency-exchange Mt. Gox, is schuldig bevonden van het falsificeren van financiële gegevens, zo meldt Bloomberg op 15 maart.
Karpeles is veroordeeld tot een celstraf van twee en half jaar, maar de voormalig CEO hoeft deze waarschijnlijk niet uit te zitten zolang hij in de komende vier jaar geen nieuwe overtreding begaat.
Verder werd Karpeles beschuldigd van verduistering, maar de rechtbank van Tokio zegt daarvoor niet voldoende bewijs voor te hebben gevonden:

De beschuldiging van het knoeien met elektronische bestanden is rechtvaardig en verdient straf, maar er is geen strafbaar bewijs van verduistering.

Volgens Bloomberg zou Karpeles zijn persoonlijke financiën gemengd hebben met die van Mt. Gox om de verliezen die de exchange leed te verbergen.
Mt. Gox moest in 2014 haar deuren sluiten nadat de exchange bekend maakte dat zo’n 850.000 bitcoins (BTC), destijds ongeveer $500 miljoen waard, kwijt waren. Waarschijnlijk doordat de exchange gehackt was, wat zich voltrok in 2011.
Hoewel deze rechtszaak niet ging over de vermiste bitcoins, zegt de rechter dat Karpeles “enorme schade aan het vertrouwen van zijn gebruikers” heeft toegebracht, alsmede:

Er is geen excuus voor de verdachte, die een ingenieur is met vakkennis, om zijn status en autoriteit te misbruiken om slimme criminele handelingen uit te voeren.

Karpeles zou zich tijdens zijn veroordeling nederig opgesteld hebben. Zelf heeft hij altijd beweerd onschuldig te zijn. Karpeles beweert dat hij maandenlang ondervraagd werd zonder advocaat en geïntimideerd werd om een valse verklaring te ondertekenen.
In december had de Japanse openbare aanklager 10 jaar celstraf geëist in de rechtszaak tegen Mark Karpeles.
Begin februari had bitcoin miljardair Brock Pierce samen met een groep schuldeisers ‘GoxRising’ opgezet met als doel alle schuldeisers van de Mt. Gox zaak schadeloos te stellen en eventueel de exchange weer nieuw leven in te blazen.
Momenteel loopt een dergelijke zaak tegen de Canadese cryptocurrency-exchange QuadrigaCX. Deze exchange is haar gebruikers zo’n $190 miljoen schuldig maar kan niet uitbetalen.
Cryptocurrency-exchange Kraken looft $100.000 uit voor de gouden tip in de QuadrigaCX-zaak.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie