Foto: Worawee Meepian/Shutterstock
Het kopen van bitcoin (BTC) is voor veel mensen een spannende operatie, zeker als het de eerste keer is. De grote vraag is natuurlijk waar je dat moet doen. Er zijn tegenwoordig zoveel platforms beschikbaar, dat het lastig is om door de bomen het bos te zien. In de beginjaren van bitcoin was het lastig om betrouwbare partijen te vinden, maar tegenwoordig zijn er zat bedrijven waar jij veilig en vertrouwd bitcoin kunt kopen.
In dit artikel lopen we vier punten langs waar jij op moet letten als je van plan bent om jouw zuurverdiende spaarcenten om te wisselen voor bitcoin.
Hoeveel reviews heeft een broker of exchange?
Een goede manier om te controleren of je met een betrouwbare broker of exchange te maken hebt is door te kijken naar het aantal (positieve) reviews. Trustpilot is hiervoor een goede website. Hierop kun je bijvoorbeeld zien dat een Nederlandse partij als Anycoin Direct ruim 14.300 reviews heeft ontvangen met een gemiddelde score van 4,5/5 sterren.
Lees hier de Anycoin Direct review door Crypto Insiders.
Vaak kun je hier lezen of de klantenservice op het gewenste niveau is om jou te ondersteunen bij eventuele problemen of vragen omtrent je aankoop. Het is een goed idee om dit per platform waarin jij interesse hebt eens rustig door te lopen voordat je een beslissing maakt over jouw nieuwe crypto-thuis.
Hoe lang bestaat de broker of exchange?
Een andere belangrijke factor in het kiezen van jouw nieuwe onderkomen in de cryptowereld is hoe lang het bedrijf in kwestie al actief is op de markt. In Nederland hebben we bijvoorbeeld een aantal partijen die er al vanaf de beginjaren bij waren. Als je te maken hebt met een buitenlands beursplatform dat slechts enkele maanden actief is, dan is het goed mogelijk dat de beveiliging van dit platform nog nooit echt getest is.
Anycoin Direct is een voorbeeld van een platform dat al sinds 2013 actief is op de Nederlandse markt. Een account aanmaken bij dit platform? Dat kan via deze link!
Een andere partij met een lange bestaansgeschiedenis is Bitonic, dat in de lente van 2012 het levenslicht zag en dus al meer dan 10 jaar klanten ondersteunt met het kopen en verkopen van bitcoin.
Controleer altijd de naam van de website
Voordat je geld overmaakt naar een platform is het belangrijk om te controleren of je te maken hebt met een beveiligde website-url. Binnen de Chrome browser zie je bijvoorbeeld altijd een slotje voor de naam van de website staan als de boel in orde is. Het controleren van de url van de website kost je hoogstens 20 seconden, maar is uiterst belangrijk als het om het kopen en verkopen van bitcoin gaat. Het zou immers zonde zijn als jij jouw zuurverdiende spaarcenten of bitcoin naar een groep hackers stuurt.
Wat zijn de handelskosten?
Als laatste is het belangrijk om eens goed op een rijtje wat de handelskosten bij de verschillende beurzen en brokers zijn. Het is goed mogelijk dat hier per partij flinke verschillen in zitten. Als je hier goed onderzoek naar doet, dan kan dat je op jaarbasis al enkele procenten van je in- of verkoopwaarde schelen. Neem ook hier dus even rustig de tijd voor, want dat zal zich op termijn zeker uitbetalen.