Foto: JuanjoDiaz_JD/Shutterstock
In augustus van vorig jaar besloot het Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) van het Amerikaanse Ministerie van Financiën om de crypto mixer Tornado Cash aan banden te leggen. Sindsdien is het illegaal om de dienstverlener te gebruiken. Toch is de dienst in 2023 relatief veel gebruikt. Volgens blockchain-analysedienst CertiK heeft het protocol dit jaar 108 miljoen dollar van criminelen verwerkt.
Tornado Cash nog steeds gebruikt
Uit gegevens van CertiK blijkt dat Tornado Cash ook dit jaar is gebruikt voor malafide doeleinden. In het geval van minimaal 12 transacties was het geld afkomstig van in 2023 uitgevoerde exploits van crypto-protocollen en diensten.
Bovendien is ongeveer 300 dollar aan gestolen cryptocurrencies beland in bitcoin (BTC), waarvan een deel weer is beland bij verscheidene crypto-privacydiensten. Tornado Cash is namelijk niet de enige mixer in de industrie. Zo werd de mixer Sinbad volgens CertiK ook gebruikt door criminelen, waaronder door hackers van het Noord-Koreaanse Lazarus Group.
Een derde van de verliezen in de 50 grootste exploits is op het Bitcoin-netwerk beland. Voorheen kwam veel meer geld terecht bij Tornado Cash, maar criminelen lijken hier inmiddels van af te zien.
Crypto mixers onder vuur door sancties
Het dalende gebruik van mixers komt volgens het onderzoek door de sancties die Tornado Cash zijn opgelegd en de enorme aandacht die hierbij is komen kijken. Nadat het gebruik van de dienst vorig jaar illegaal werd voor Amerikanen volgden veel andere overheden.
Zo arresteerde de Nederlandse politie Tornado Cash-ontwikkelaar Alexey Pertsev op grond van helpen met witwassen. Daar wordt het protocol immers voor gebruikt. Volgens CertiK gebruikten grotere criminelen in 2023 Tornado Cash ook om bedragen van meer dan 50 miljoen dollar wit te wassen.
De dienst was na de strenge sancties namelijk nog steeds te gebruiken. De dienst maakt gebruik van smart contracts, en is dus niet zomaar een bedrijf waar je de servers van offline kan halen.