Simon Bosch Simon Bosch
2 min. leestijd

Toezichthouder deelt klap uit: ‘Crypto heeft helemaal geen waarde’

Toezichthouder deelt klap uit: 'Crypto heeft helemaal geen waarde'

Foto: MagioreStock/Shutterstock

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) reguleert de crypto-industrie met harde hand. In de ogen van de beleidsmaker overtreedt de crypto-industrie keer op keer de regels, zo ook Coinbase. In één van de rechtszaken tegen de crypto exchange verklaart de SEC dat crypto geen intrinsieke waarde heeft. De crypto-industrie uit massaal zijn kritiek.

Bitcoinmarkt houdt adem in aanloop naar cruciale Nvidia cijfers vandaag
Bitcoinmarkt houdt adem in aanloop naar cruciale Nvidia cijfers vandaag

SEC noemt crypto in rechtszaak

In een nieuwe motie verklaart de SEC dat cryptocurrencies geen intrinsieke waarde hebben, zoals bijvoorbeeld vastgoed dat wel heeft. De waarde is puur en alleen gebaseerd op hoe goed een ecosysteem in staat is om winst te genereren, aldus de SEC. Dat maakt dat een token voldoet aan de vereisten voor een ‘investment contract’, oftewel een ‘security’ of in het Nederlands een effect.

De meeste cryptocurrencies voldoen volgens de beleidsmaker aan de vereisten van de Howey Test, die meet of een activa voldoet aan de eisen voor een effect. Coinbase zou vinden dat transacties op zijn handelsplatform nooit voldoen aan de vereisten van de Howey Test. Er zouden namelijk geen contracten zijn getekend waarin staat dat investeerders recht hebben op de activa of winst van een bedrijf.

De SEC vindt dat dit wel zo is. Want rechters zouden in bepaalde situaties rekening houden met dat er soms geen schriftelijk contract is, terwijl de omstandigheden er wel naar staan. In ieder geval lijkt de SEC nu niet te vinden dat cryptocurrencies waardeloos zijn, zoals afgelopen zomer.

Advertisement

Crypto-industrie reageert geschokt

De crypto-industrie reageert verbouwereerd op de motie. Coinbase’ hoofd van de juridische afdeling, Paul Grewal, verklaart op X dat de SEC voor de zoveelste keer hetzelfde foutieve argument gebruikt. Geen van de activa op Coinbase zouden onder de effectenwetgeving en dus buiten de rechtsbevoegdheid van de SEC vallen.

Volgens de SEC zou alles van Pokémonkaarten tot postzegels tot Swiftie-armbandjes onder de effectenwet vallen,” aldus Grewal. “Ritchie Torres [van het Huis van Afgevaardigden] maakte vorige week duidelijk dat dit niet het geval is en dat dit ook niet zo zou moeten zijn.”

Ripple-hoofdadvocaat Stuart Alderoty verklaart dat er zoveel mis is met het standpunt van de SEC dat hij niet eens weet waar hij moet beginnen. Zo claimt de SEC dat honkbalkaartjes wél intrinsieke waarde hebben, terwijl cryptocurrencies dat niet hebben.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon Bosch is een fanatiek macro-analist die diepgaand onderzoek doet naar onderwerpen waar de meeste mensen niet naar willen kijken. Hij richt zich op de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld en onderzoekt alles met twee kanten. Volgens Simon bestaan er geen onderwerpen zonder twee kanten en is een sceptische blik altijd nodig. Hij gelooft dat de wereld kapot is en dat crypto een deel van de oplossing kan zijn.

Net binnen
Trending
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto coin
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
Bitcoin 'op randje van crash', 2021-scenario is mogelijk
Crypto Radar: Bitcoin koers klapt en zakt $2.500 in anderhalf uur tijd
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

Cryptobeurs Bitvavo voegt nieuwe memecoin toe - steeg al 335%
Cryptobeurs Bitvavo voegt nieuwe memecoin toe – steeg al 335%
'De SEC is de rechtbank aan het misleiden', zegt crypto-topman
‘De SEC is de rechtbank aan het misleiden’, zegt crypto-topman
Binance en CZ worden wéér aangeklaagd: ditmaal voor witwassen
Binance voor altijd zonder ‘CZ’: Levenslang verbod komt aan het licht
Advertentie