Foto: sdx15/Shutterstock
Solana introduceerde vorig jaar zijn eigen smartphone, Saga. Dit is ‘gewoon’ een high-end Android-telefoon, maar er staat standaard software op geïnstalleerd om gemakkelijk decentrale applicaties (dApps) toe te voegen. Volgens beveiligingsonderzoeker CertiK zit in de software een gapend beveiligingsgat, maar Solana Labs is het hier niet mee eens.
Beveiligingsprobleem Solana smartphone?
De telefoon heeft een ingebouwde crypto wallet en hij wordt uiteraard bij uitstek vermarkt voor crypto-liefhebbers. Je hoeft met deze telefoon in theorie geen extra wallet aan te schaffen, want je kunt je coins volgens Solana gewoon veilig op je telefoon bewaren.
Maar beveiligingsonderzoeker CertiK laat zien dat dit helemaal niet veilig is. Op sociale mediaplatform X constateert het bedrijf dat een grote beveiligingskwetsbaarheid bij het opstarten hackers in staat stelt om de beveiliging van het apparaat te omzeilen, zodat ze je wallet helemaal leeg kunnen trekken.
Ever wondered about the security of your Web3 devices?
Our newest exploration reveals a significant bootloader vulnerability in the Solana Phone, a challenge not just for this device but for the entire industry. Our commitment to enhancing security standards is unwavering. 🔐… pic.twitter.com/lHZ5W7hXzy
— CertiK (@CertiK) November 15, 2023
Maar Solana Labs en verschillende mensen die reageerden op het bericht constateren dat er helemaal geen beveiligingsprobleem is. CertiK gebruikt namelijk een zogeheten ‘bootloader’, die op alle Android-apparaten gebruikt kan worden voor dit doeleinde.
Solana Labs verklaarde aan Cointelegraph dat de bootloader ontgrendelen alle informatie op een apparaat verwijdert, inclusief de private keys van crypto-holdings. Bovendien wordt de gebruiker meerdere keren gewaarschuwd als dit proces in gang wordt gezet. Het proces dat CertiK toont is dus niet zomaar reproduceerbaar, en al helemaal niet zonder dat de gebruiker doorheeft dat er iets aan de hand is.
Solana razend populair in 2023
Solana (SOL) is één van de meest populaire cryptocurrencies van het moment. De koers is na de lokale bodem in september met bijna 300% gestegen, en in een maand tijd met 175%.
Ook uit beursfondsen die de koers van SOL moeten kopiëren doen het al een tijd uitstekend. Er is momenteel geen enkele andere altcoin in deze fondsen die populairder is dan solana. De populariteit is ook te blijken uit de enorme premium die je moet betalen om in Grayscale’s solana-beursfonds te investeren.