Foto: AlexLMX/Shutterstock
Dat de economische toestand in Rusland momenteel problematisch is, zal geen nieuws zijn. Echter kunnen veel Russische investeerders niet bij hun cryptocurrencies, maar daar hebben sommigen een oplossing voor gevonden. Russen verruilen namelijk op straat hun crypto om voor cash.
Hevige sancties raken inwoners Rusland
Dat schrijft BeInCrypto, die met handelaren in de Russische stad Sochi heeft gesproken. Veel Russen kampen met bevroren banktegoeden, omdat veel Russische banken kampen met door het Westen opgelegde sancties. Hierdoor mogen mensen geen euro’s en dollars meer aanhouden, banken kunnen die valuta immers zelf ook niet meer kwijt. Tegelijkertijd is er ook al tijden een groot tekort aan cash in de vorm van Russische roebels.
Bovendien vragen Russische financiële instituten nu om commissies als consumenten niet-cash deposito’s storten. Als inwoners bijvoorbeeld gewone banktegoeden willen overmaken, dan kost dat dus extra geld. Voor cash roebels geldt dit niet, die willen banken juist graag hebben.
Op straat handelen in crypto
Veel mensen grijpen daardoor naar cryptocurrencies. Mensen zouden bereid zijn om stablecoins als USDT te verkopen om hun handen te krijgen op cash dollars, ondanks dat er een groot tekort aan laatstgenoemde is en dat dollars illegaal zijn gemaakt.
Je zou denken dat ze dat misschien doen bij een bedrijf of een gereguleerd financieel instituut. Maar ook dollars zijn illegaal in Rusland, inwoners kunnen hier dus niet terecht bij zo’n instituut. Daarom bieden straathandelaren een uitkomst. Zij kopen USDT van deze mensen, en geven ze er cash dollars voor terug. Veilig is het niet, de handelaar kan in theorie gewoon wegrennen of de dollars weigeren te geven.
Hoe ze aan deze dollars komen vertelt BeInCrypto niet – het is mogelijk dat ze de sancties aan zagen komen en daardoor grote hoeveelheden dollars hebben ingekocht, of dat de dollars het land binnen worden gesmokkeld. Het grote tekort aan cash lijkt hier de meest belangrijke factor te zijn. De Russische roebel is namelijk zo’n 10% meer waard dan wat het vóór de oorlog waard was.