Foto: Mark Van Scyoc / Shutterstock.com
Inmiddels pakweg een jaar geleden stuurde Coinbase een petitie op naar de Amerikaanse Security and Exchange Commission (SEC). In de petitie vroeg de grote Amerikaanse crypto exchange aan de toezichthouder over simpele vragen duidelijkheid te geven omtrent over crypto wetgeving. Tot op heden weigerde de SEC de petitie in te vullen om onbekende redenen. Volgens een Amerikaanse rechter moet de SEC nu gehoor geven aan de petitie.
Coinbase petitie
In april was Coinbase de wanhoop nabij en sleurde SEC voor de rechter. Op deze wijze hoopte Coinbase alsnog een antwoord op de petitie te krijgen. Deze wens komt nu uit. De Amerikaanse rechtbank geeft de SEC zeven dagen om de petitie in te vullen, of om uit te leggen waarom het dit niet kan of wil doen.
Volgens Coinbase zijn duidelijke richtlijnen of op z’n minst een constructief dialoog het minste wat de crypto sector mag verwachten van de SEC. Volgens Paul Grewal, Chief Legal Officer van Coinbase, moeten regels voor handhaving komen. Niet andersom, zoals nu het geval is.
“Regels, van wetgeving tot regelgeving of beide, moeten vóór handhaving komen. Dat is waarom we bijna een jaar geleden de SEC een petitie hebben gestuurd.”
Aldus Grewal. De rechter heeft de SEC ook gevraagd waarom de rechtbank geen toezicht kan blijven doen op de kwestie. Ook is de SEC gevraagd waarom het Coinbase niet op de hoogte houdt van ontwikkelingen omtrent crypto wetgeving zoals verzocht.
SEC in de spotlights
De Amerikaanse toezichthouders neemt deze week vooralsnog de voorpagina’s in beslag in crypto land. Zo klaagde de SEC deze week al Binance en Coinbase aan. Beide exchanges betreuren de actie van de financiële waakhond, maar wijzen beide, zoals ze al vaker deden, op de hypocrisie van de SEC.
De SEC gaat namelijk elk dialoog uit de weg. Ook weigert het elke vorm van duidelijkheid te geven of samenwerkingen aan te gaan. In plaats daarvan sleept de instantie de crypto bedrijven voor de rechter. Volgens een veelgehoorde kritiek heeft het vrij weinig te maken met het beschermen van consumenten, wat de officiële taak is van de SEC.