Foto: wisely/Shutterstock
Het Federal Bureau of Investigation (FBI) van de Verenigde Staten heeft een waarschuwing uitgegeven. Meer en meer crypto-investeerders worden het slachtoffer van oplichters die zich voordoen als medewerkers van crypto exchanges. Zo winnen zij vertrouwen, om uiteindelijk de fondsen van gebruikers te stelen.
Crypto-oplichting door nepmedewerkers
Volgens de FBI benaderen deze oplichters hun doelwitten via telefoontjes of berichten. Ze presenteren zich als medewerkers van grote crypto exchanges, zoals Bybit of Coinbase. Ze beweren dat er problemen zijn met het account van de gebruiker of dat iemand probeert de account te compromitteren.
De kwaadwillenden proberen hun potentiële slachtoffers te verontrusten en geven aan dat de gebruiker snel moet handelen om hun accounts te beschermen. Op dit punt zijn de oplichters uit op toegangscodes, of stimuleren ze slachtoffers om op een link te klikken. Soms zijn ze ook uit op identiteitsgegevens. Hiermee kunnen de oplichters toegang krijgen tot het account van de gebruiker, om deze leeg te halen
FBI waarschuwt gebruikers om niet te reageren
De FBI benadrukt dat gebruikers niet moeten reageren op dergelijke telefoontjes of berichten. Zelfs als de communicatie officieel lijkt, is het advies van de FBI:
“Hang op. Bel het officiële telefoonnummer van de cryptocurrency-exchange om te verifiëren of er een probleem is. Gebruik geen telefoonnummer dat de beller verstrekt.”
Daarnaast vraagt de FBI gebruikers om niet naar websites te gaan of op links te klikken die door de beller worden gestuurd. Het is beter om zelfstandig naar de officiële website van de exchange te navigeren.
Als de beller vraagt om inloggegevens, dringt de FBI er bij gebruikers op aan deze informatie niet te verstrekken. Als er bij een bericht bestanden en bijlagen zijn bijgevoegd, wordt verzocht deze niet te downloaden.
Neppe thuiswerkbanen en Bitvavo-datalek
Ten slotte vraagt de FBI slachtoffers om alle activiteiten die verband houden met de oplichting te melden via hun officiële kanalen. Ze vragen ook om transactie-informatie die met de oplichting te maken heeft door te geven.
Op 6 juni ontdekte de FBI een toename in nepadvertenties voor thuiswerkbanen. Oplichters gebruiken een neppe interface om gebruikers te laten denken dat ze geld verdienen. Vervolgens vragen ze gebruikers om met crypto te betalen om meer baanmogelijkheden te ontgrendelen. Echter, de verdiensten zijn niet echt en de crypto gaat direct naar de oplichters.
In mei werd bij Bitvavo een datalek gemeld voor een beperkte groep gebruikers. Daarbij zouden gegevens zoals namen, e-mailadressen, woongegevens en bankrekeningnummers gelekt zijn.
Indien je als Bitvavo-klant op bovenstaande manier benaderd wordt, wees dan kritisch. Als de beller beschikt over deze gegevens, betekent dat niet dat ze automatisch legitiem zijn. Check altijd via de officiële Bitvavo-kanalen of er daadwerkelijk wat aan de hand is. Vooralsnog zijn hier geen incidenten over gerapporteerd.