Foto: Simon Mayer/Shutterstock
De afgelopen jaren is de crypto-industrie hard gegroeid, maar de groei in Nederland liep lang achter op die in veel andere landen. Maar in korte tijd kan er een hoop veranderen, als het aan onderzoek van DuaCrypto ligt. In Nederland zou crypto namelijk juist razend populair zijn geworden.
Crypto nergens in Europa populairder
Deze organisatie heeft een enquête gedaan naar welk Europese land het meest geïnteresseerd is in crypto. Hiervoor heeft het platform het maandelijkse zoekvolume over het onderwerp gebruikt en dit afgezet op de bevolking van elk land. In Nederland wordt maandelijks bijna 2,3 miljoen keer gezocht op cryptocurrency, waardoor het uitkomt op 0,13 zoekopdrachten per hoofd van de bevolking.
Het eerstvolgende land dat in de buurt komt is Slovenië, met 0,118 zoekopdrachten per inwoner. Zwitserland staat op drie met een waarde van 0,089. Opvallend is dat dit getal in Duitsland en België met resultaten van respectievelijk 0,077 en 0,069 zoekopdrachten per hoofd van de bevolking.
Bitcoin (BTC) is in zowel Nederland als in Duitsland en België de meest populaire coin. Dogecoin (DOGE) staat in alle drie de landen op plek twee, maar op plek drie staat in Nederland Cardano (ADA). Van alle 46 onderzochte landen heeft Nederland als enige Cardano in de lijst staan, alhoewel Kosovo, Monaco en het Vaticaan niet zijn onderzocht op welke coins het meest interessant zijn. Duitsland en België kiezen voor plek drie alle twee voor Ethereum (ETH).
Crypto adoptie in Nederland hard gegroeid
Nog niet zo lang geleden was Nederland het thuis van het kleinste aantal crypto-bezitters van West-Europa. Een gebrek aan kennis was hiervoor een belangrijke reden, maar een vermeend gebrek aan veiligheid en de hoge volatiliteit waren ook belangrijke redenen.
Niet veel later bleek dat het aantal Nederlanders met crypto is gegroeid tot 14% van de Nederlandse bevolking, of ongeveer 2 miljoen mensen. De Europese Centrale Bank (ECB) kwam met ongeveer vergelijkbare cijfers. Ook zette het instituut uiteen hoeveel investeerders in de activaklasse stopten.