Foto: Foto: Ascannio/Shutterstock
Zoals elk bedrijf hebben crypto exchanges omzet. Een belangrijk deel van de omzet halen deze handelsplatformen uit de handelscommissies die ze voor elke transactie vragen, waardoor ze meer verdienen als de prijzen van cryptocurrencies hoog liggen. Ook Coinbase heeft het zwaar, zo blijkt uit de nieuwste kwartaalcijfers.
Coinbase blijft verlies maken, volume daalt
Gisteren heeft het bedrijf zijn kwartaalcijfers van het vierde kwartaal en van heel 2022 bekendgemaakt. Het bedrijf leed in het vierde kwartaal een verlies van 557 miljoen dollar, en draaide in 2022 2,625 miljard dollar verlies.
In 2022 halveerde de omzet, wat we de hard gedaalde prijzen kunnen verwijten. Toch is de omzet in het vierde kwartaal gestegen van 576 miljoen dollar naar 605 miljoen USD. Investeerders verwachtten een verlies van 2,52 dollar per aandeel, maar in realiteit bleek dit 2,46 dollar per aandeel te zijn. De val is dus minder hard dan verwacht.
Ook het handelsvolume en de omzet hieruit daalden ten opzichte van het derde kwartaal, met 12% om precies te zijn. Ten opzichte van dezelfde periode in 2021 daalde het volume met 50%, en de omzet uit handelsvolumes is vorig jaar gedaald met 66%.
De abonnementsdiensten van de cryptobeurs waren goed voor de helft van de omzet in Q4, dit segment groeide toen met 34%. De problemen bij FTX brachten dus niet alleen slecht nieuws.
Coinbase klaagt over slechte regulatie VS
Ook klaagt het bedrijf over regulerende instanties van de VS. Het beleid dat zij voeren zou averechts werken. Zo waarschuwde Coinbase-CEO Brian Armstrong beleidsmakers al voor het verbieden van crypto staking, wat hij ‘met plezier’ zou willen verdedigen.
Dit wordt gereflecteerd in de nieuwste brief aan aandeelhouders. “Coinbase’ staking-diensten zijn geen [ongeregistreerde] effecten, USD Coin (USDC) is geen effect. De lijst is lang,” zo luidt het statement van het bedrijf. Coinbase heeft samen met Circle USDC ontworpen, en uit de kwartaalcijfers blijkt dat het een flink aantal USDC-tokens op de balans heeft staan.
Armstrong bekritiseert de overheid van de VS ook tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers voor het gebrek aan duidelijke regulatie. Elders wereldwijd is er steeds meer duidelijkheid volgens de topman, waaronder in Europa, het Verenigd Koninkrijk en Brazilië. Lobbyen wordt zijn hoogste prioriteit, zinspeelt de topman.