Nick de Jong Nick de Jong
27/06/2024 10:19 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/06/2024 21:59

Nog een cryptobeurs verwijdert Tether door MiCA, maar niet de verwachte

Tether-USDT
icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Nog een cryptobeurs verwijdert Tether door MiCA, maar niet de verwachte

Foto: rafapress/Shutterstock

De nieuwe cryptowetgeving van de Europese Commissie komt eraan. Vanaf 30 juni zal deze nieuwe wetgeving in werking treden, waardoor veel bedrijven en handelsplatformen in de cryptowereld aanpassingen moeten doorvoeren in hun diensten.

Doen zij dit niet, dan worden ze niet toegelaten op de Europese markt. De bedrijven hebben na het ingaan van de wetgeving nog enige maanden de tijd om alles in orde te maken, maar daarna zal iedereen aan de nieuwe regels en kaders moeten voldoen.

Sony betreedt cryptomarkt en staat klaar om eigen beurs te lanceren
Sony betreedt cryptomarkt en staat klaar om eigen beurs te lanceren

Europese cryptowet treedt in werking

De nieuwe Europese cryptowetgeving, genaamd Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCA), zal per 30 juni van kracht zijn. In aanloop hiernaar heeft crypto exchange Bitstamp ervoor gekozen om de aan de euro gekoppelde stablecoin Tether (EURT) niet meer aan te bieden. De beurs deelde deze keuze via een aankondiging. Het bedrijf neemt deze beslissing als voorzorgsmaatregel om te voldoen aan de nieuwe wetgeving.

De niet aan de euro gelinkte stablecoins blijven gewoon beschikbaar op het platform. Wel zullen deze voor Europese klanten worden gelimiteerd tot bepaalde producten. Het handelsplatform zal daarnaast ook geen nieuwe stablecoins lanceren, die niet voldoen aan MiCA

Het bedrijf staat achter de nieuwe wetgeving en vindt dat de crypto-regulatie uniform moet worden uitgevoerd door de hele Europese Unie. De directeur van de Engelse tak van het bedrijf heeft al vaker benoemd dat er heldere regelgeving moet komen om klanten te beschermen, zonder dat de ontwikkeling en groei van crypto als nieuw investeringsmiddel wordt beperkt. 

Niet ieder handelsplatform kiest voor dezelfde weg. Zo deelde Uphold op 18 juni al dat het USDT en zes andere stablecoins niet meer zal  aanbieden op zijn platform, om te voldoen aan MiCA.

Advertentie

Tether niet blij met nieuwe wetgeving

Tether is vooral bekend van de stablecoin die gekoppeld is aan de Amerikaanse dollar, genaamd USDT. Deze stablecoin heeft een marktkapitalisatie van maar liefst 110 miljard dollar. De Europese variant van de stablecoin is natuurlijk vele malen kleiner. De marktkapitalisatie van EURT hangt op 33 miljoen dollar. In 2022 en 2023 nam dit kapitaal flink af vanaf het hoogtepunt van 236 miljoen dollar.

De directeur van Tether, Paolo Ardoino, heeft zich in mei van dit jaar al eens kritisch uitgelaten over de nieuwe Europese wetgeving. Daarbij liet hij ook weten dat het voldoen aan MiCA momenteel geen doelstelling is van het bedrijf.

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Deel dit artikel
Nick de Jong

Nick de Jong is sinds maart 2024 werkzaam bij Crypto Insiders. Hij werd benaderd via een website voor freelancers. Naast zijn werk als juridisch ondersteuner voor de overheid, verdiept hij zich sinds 2015 in cryptocurrencies. De technologie achter digitale munten en hun maatschappelijke invloed fascineren hem. Hij is gespecialiseerd in blockchain en marktanalyses, en streeft ernaar om complexe cryptokwesties begrijpelijk te maken voor een breder publiek.

Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

Populaire ethereum wallet aangeklaagd, nieuwe grote crypto-rechtszaak
Populaire ethereum wallet aangeklaagd, nieuwe grote crypto-rechtszaak
Cryptomarkt onder druk door megaverkoop van overheden
Cryptomarkt onder druk door megaverkoop van overheden
Memecoin-oprichter in tranen, crypto koers crasht 90% tijdens livestream
Cryptomarkt schrikt: Bitcoin keldert naar laagste punt sinds mei
Advertentie