Foto: Primakov/Shutterstock
Op 31 mei stuurde Wu Blockchain een tweet de wereld in met daarin de vermelding dat Binance, ’s werelds grootste crypto exchange, naar verluidt een nieuwe ontslagronde in gang had gezet. Meerdere bronnen zouden aan hem hebben bevestigd dat 20% van het totale personeelsbestand zijn/haar koffers konden gaan pakken. Hij voegde hieraan toe dat de ontslagen mogelijk te wijten zijn aan de huidige marktomstandigheden en het feit dat de cryptobeurs eerder teveel werknemers zou hebben aangenomen.
Het verhaal bleek de zoveelste keer te zijn dat Changpeng Zhao (CZ), de CEO van Binance, besloot te reageren met zijn befaamde ‘4’. Dit verwijst naar een eerdere tweet van 2 januari van CZ waarin hij zijn doelen voor dit jaar op een rijtje had gezet. Op nummer 4 stond het voornemen om FUD (Fear, Uncertainty en Doubt) te negeren.
Binance ontslaat, CZ reageert
CZ gaf in zijn tweet aan dat de grootmacht binnen de crypto industrie een zogenaamde ‘bottom-out’ programma hanteert om de geschiktheid van het personeel te boordelen:
‘’We nemen continu afscheid van mensen die niet goed bij het bedrijf passen. Velen van hen zijn geweldige mensen of presteren goed, maar passen misschien niet in onze unieke cultuur/situatie.”
CZ zegt dat dit een continu programma is die bovendien uitreikt tot andere aspecten van het bedrijf zoals kostenbesparingen, servers, vluchten en maaltijden. Hij voegt hieraan toe dat dit programma misschien wel de reden is waarom de beurs sinds zijn vierde maand na oprichting (vanaf oktober 2017) op dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse basis winstgevend is gebleken.
CZ eindigt zijn tweet door te zeggen dat ze nog steeds op zoek zijn naar getalenteerde mensen om deze in dienst te nemen.
Toenemende regelgevende druk op crypto industrie
De chief strategy officer van Binance, Patrick Hillmann, liet ook van zich horen nadat het nieuws over de ontslagronde naar buiten kwam. Hij liet doorschemeren dat de reorganisatie tevens bedoeld is om de toenemende druk op de crypto wereld aan te pakken:
‘’Toezichthouders in bijna elke grote markt werken ook overuren om meer duidelijkheid te verschaffen over hun verwachtingen van de sector en de activaklasse in bredere zin, wat organisaties nog meer onder druk zet om zich aan te passen of buiten de boot te vallen.’’