Simon Bosch Simon Bosch
2 min. leestijd

Nieuwe Bitcoin ETF-koning gekroond: BlackRock passeert Grayscale

Vermogensbeheerder BlackRock heeft Grayscale ingehaald

Bitcoin-BTC
s
icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Grote investeerder zet aandelen van eigen bitcoin ETF in de verkoop

Foto: Alf Ribeiro/Shutterstock

Crypto-vermogensbeheerder Grayscale was altijd verreweg de grootste op het vlak van crypto-beursfondsen. Maar dit jaar heeft de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) de eerste spot-ETF’s voor crypto in de Verenigde Staten goedgekeurd. Sindsdien is er een grote race gaande tussen verschillende vermogensbeheerders. Nu staat Grayscale niet meer op de eerste plaats, die is namelijk ingenomen door BlackRock.

Nieuw ethereum prijsrecord, analist onthult benodigde ingrediënten
Nieuw ethereum prijsrecord, analist onthult benodigde ingrediënten

BlackRock streeft Grayscale voorbij

Blockchain-analysebureau Arkham Intelligence is niet bepaald het bedrijf dat je associeert met geldstromen van en naar Exchange Traded Funds. Toch stelt blockchain-technologie Arkham ook goed in staat om te bepalen hoeveel cryptocurrencies vermogensbeheerders met ETF-producten precies bezitten.

BlackRock heeft via zijn dochterbedrijf iShares twee verschillende spot-ETF’s voor crypto: IBIT voor bitcoin (BTC) en ETHA voor ethereum (ETH). Samen beheren deze twee beursfondsen zo’n 21,6 miljard Amerikaanse dollar, concludeert Arkham op sociale mediaplatform X.

Grayscale heeft vier beursfondsen voor bitcoin en ethereum, namelijk GBTC, ETHE en de nieuwere BTC Mini- en ETH Mini-ETF’s. Die waren volgens Arkham op vrijdag gezamenlijk 21,3 miljard dollar waard.

Wel moet gezegd worden dat Grayscale meer aanbiedt dan alleen ETF’s voor bitcoin en ethereum. BlackRock doet dat nog niet, op dat gebied heeft Grayscale dus nog een streepje voor.

De bedragen die beursfondsen beheren zijn bovendien veranderlijk, wat betekent dat dit niet zo hoeft te blijven. Op het moment van schrijven is Grayscale bijvoorbeeld weer iets groter dan BlackRock, alhoewel er het verschil met een luttele 100 miljoen dollar zo klein is dat dit binnen een dag weer zou kunnen veranderen.

Toch is duidelijk dat BlackRock ook op het vlak van crypto erg sterk is. ETFStore-directeur Nate Geraci concludeert op X dat IBIT sinds de introductie in januari maar één enkele dag is gekrompen.

Advertentie

Nieuwe Grayscale fondsen zijn goedkoper

Grayscale heeft met de Mini-beursproducten twee bijzondere ETF’s in zijn aanbod, geen enkele andere beursfondsaanbieder heeft zo’n soort fonds voor crypto. Het Mini-fonds voor ethereum (beurssymbool: ETH) is in juli tegelijkertijd met de andere ETH-fondsen geïntroduceerd. De spot-ETF’s voor bitcoin bestaan al sinds januari, maar Grayscales Mini-ETF voor bitcoin (beurssymbool: BTC) is pas sinds begin augustus verhandelbaar.

Het verschil tussen deze fondsen en hun oudere broertjes is dat de Mini-ETF’s veel lagere handelskosten hanteren. De kosten van GBTC en ETHE lagen vrij hoog, wat bij de introductie van de spot-ETF’s flinke kapitaalvlucht veroorzaakte.

Geen tijd om al het nieuws op de voet te volgen? Luister & volg onze podcast op spotify,  Apple podcast of kijk ‘m terug op Youtube  – Ivan en Raoul praten je helemaal bij.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon Bosch is een fanatiek macro-analist die diepgaand onderzoek doet naar onderwerpen waar de meeste mensen niet naar willen kijken. Hij richt zich op de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld en onderzoekt alles met twee kanten. Volgens Simon bestaan er geen onderwerpen zonder twee kanten en is een sceptische blik altijd nodig. Hij gelooft dat de wereld kapot is en dat crypto een deel van de oplossing kan zijn.

Net binnen
Trending
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, twijfelt over onverwacht fortuin
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, worstelt met nieuwe realiteit
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
Cryptoproject verdwijnt met geld van investeerders, oprichters foetsie
Cryptoproject verdwijnt met geld van investeerders, oprichters foetsie
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Cryptomarkt houdt adem in: Europese Centrale Bank verlaagt rente
Cryptomarkt houdt adem in: Europese Centrale Bank verlaagt rente
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Aantal nieuwe ethereum-'bezitters' daalt naar dieptepunt dit jaar
Crypto-jackpot: ETH-investeerder ziet $87k groeien naar $40 miljoen
Ethereum krijgt steun van techreus: Google onthult nieuwe dienst
Ethereum krijgt steun van techreus: Google onthult nieuwe dienst
Ethereum 'stilte voor de storm', analist trekt vergelijking met 2023
Ethereum ‘stilte voor de storm’, analist trekt vergelijking met 2023
Advertentie