Foto: Sergei Elagin/Shutterstock
Coinbase, de enorme cryptocurrency exchange, heeft bekendgemaakt dat Nederlandse klanten vanaf volgende week hun wallets moeten identificeren als ze cryptocurrencies naar of van het handelsplatform willen versturen.
Verplichte identificatie voor Nederlanders
Het handelsplatform vereist vanaf volgende week maandag (27 juni) dat klanten aangeven van wie een aan het account gekoppelde wallet precies is. Dat vereist namelijk de Nederlandse overheid van exchanges.
Net zoals je aan moet kunnen geven dat je aan je handelsaccount voor aandelen gekoppelde e-mailadres van jou is, moet je dit ook op crypto-exchanges. Maar externe cryptocurrency-wallets vormen een alternatieve manier om je account te spekken met tokens en stablecoins.
Exchange-account als bankrekening?
Daar is de Nederlandse overheid niet zo happig op. Bij het invoeren van een nieuw adres moet je naast je volledige naam zelfs aangeven wat je woonadres is. Daarnaast moet je bij een transactie ook aangeven van wie de transactie afkomstig is en waar deze voor bedoeld is. Coinbase noemt ‘huur’ en ‘avondeten’ als voorbeelden.
Dat gaat natuurlijk ver, maar banken zijn al jaren verplicht om dit bij te houden. Nu je zelf in staat bent om met cryptovaluta voor bank te spelen moet je ook dit zelf doen. Dat geeft aan dat je je Coinbase-account in de toekomst misschien letterlijk zou kunnen gebruiken als een soort bankrekening.
Nederland is er vroeg bij
Het is opvallend dat de maatregel specifiek voor Nederlandse klanten lijkt te zijn. Het ligt natuurlijk voor de hand dat er veel verschillende landen zijn die dit vereisen, maar kennelijk is de Nederlandse overheid vroeg met harde regels voor identificatie. Eerder deze maand schreven we dat het Ministerie van Financiën van de Verenigde Staten wel werkt aan identificatie van zelfs anonieme adressen, maar dit is nog niet klaar om ingevoerd te worden.
Ondertussen is verplichte identificatie van afzonderlijke adressen in Nederland al vereist. Voor Coinbase geldt de regel vanaf volgende week. Eerder schreven we dat de Verenigde Staten ook beter willen samenwerken met andere landen voor het opsporen van crypto-criminelen.