Roy van Krieken Roy van Krieken
2 min. leestijd

Monsterboete voor crypto exchange Binance definitief bekend

s
icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Cryptobeurs Binance levert nog meer in na recente bitcoin rally

Foto: Iryna Budanova/Shutterstock

De Amerikaanse toezichthouder Commodity Futures Trading Commission (CFTC) heeft bij de rechter officieel een schikking afgedwongen met cryptobeurs Binance en zijn oprichter Changpeng Zhao (CZ). Deze schikking van bijna $3 miljard is een van de hoogste boetes die ooit zijn uitgescrheven aan een bedrijf in de crypto industrie.

Binance’s juridische strijd tot een einde

Binance heeft na een langdurige juridische strijd gisteren officieel een schikking bereikt met de CFTC, dat blijkt uit een persbericht van de toezichthouder. Dit houdt in dat Binance $2,7 miljard zal betalen, een bedrag dat is opgebouwd uit $1,3 miljard aan onrechtmatig verkregen transactiekosten en nog eens $1,3 miljard als civiele boete. De zaak draaide om het verwerven van Amerikaanse klanten zonder te voldoen aan de Amerikaanse regelgeving en het faciliteren van methoden voor deze klanten om bepaalde controles te omzeilen.

Naast de bedrijfsgerelateerde boetes, staat CZ zelf ook in het middelpunt van deze juridische storm. Hij zal persoonlijk $150 miljoen betalen als onderdeel van de schikking. Deze persoonlijke boete volgt op CZ’s eerdere besluit om af te treden als CEO van Binance en voorzitter van de raad van bestuur van Binance.US, de Amerikaanse arm van de exchange. Hij blijft in de Verenigde Staten tot zijn veroordeling op 23 februari 2024. In het ergste geval krijgt hij zelfs een celstraf van 18 maanden.

Hoewel de schikking met de CFTC een hoofdstuk afsluit, blijft Binance verwikkeld in juridische uitdagingen. De exchange vecht nog steeds tegen beschuldigingen van de Securities and Exchange Commission (SEC) met betrekking tot vermeende schendingen van effectenwetten.

De toekomst van Binance en crypto regulatie

Deze recordboete is een duidelijke waarschuwing voor de gehele crypto-industrie over de ernst waarmee regelgevende instanties, zoals de CFTC en SEC, kijken naar regelgeving. Voor Binance betekent dit een tijd van herstructurering en mogelijk nieuwe strategieën om te voldoen aan de wereldwijde regelgevingsnormen. Het blijft een belangrijke periode voor cryptocurrencies zoals bitcoin (BTC), aangezien deze zaak aantoont hoe nauwlettend regelgevende instanties de activiteiten van belangrijke spelers in de markt volgen.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto coin
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
Bitcoin 'op randje van crash', 2021-scenario is mogelijk
Crypto Radar: Bitcoin koers klapt en zakt $2.500 in anderhalf uur tijd
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

Cryptobeurs Bitvavo voegt nieuwe memecoin toe - steeg al 335%
Cryptobeurs Bitvavo voegt nieuwe memecoin toe – steeg al 335%
'De SEC is de rechtbank aan het misleiden', zegt crypto-topman
‘De SEC is de rechtbank aan het misleiden’, zegt crypto-topman
Binance en CZ worden wéér aangeklaagd: ditmaal voor witwassen
Binance voor altijd zonder ‘CZ’: Levenslang verbod komt aan het licht
Advertentie