Foto: Daniel Fung/Shutterstock
Een week geleden werd Circle’s stablecoin USD Coin (USDC) opeens instabiel. Circle had een deel van het onderpand van de token gestald bij het Amerikaanse Silicon Valley Bank (SVB). Deze bank kwam financieel in de problemen, waarna een kleine kettingreactie ontstond bij andere banken. Echt grote ‘besmetting’ van andere banken is nog redelijk uitgebleven, maar er blijken meer banken te zijn met problemen.
Veel banken in VS bijna failliet?
Volgens een onderzoek van Columbia University en Stanford University staat er nog 186 andere Amerikaanse banken op het randje van instorten. Gemiddeld zijn de activa die alle onderzochte banken op de balans hebben staan met 10% gedaald. Dat klinkt misschien als niet veel, maar banken moeten voldoen aan zware regulaties en omdat ze geld van klanten hebben kan een dergelijke waardedaling een groot risico zijn. Bij de 5% meest kwetsbare banken zijn de activa zelfs al met gemiddeld 20% gedaald.
De onderzoekers vergelijken de situatie bij deze banken bovendien met die van het nu failliete SVB. Het ziet er niet best uit; 10% van de onderzochte banken maken meer verlies op hun activa dan SVB. Ook heeft 10% van de banken minder geleend geld ter beschikking dan SVB. Deze bedrijven moeten dus sneller activa verkopen om genoeg kapitaal te behouden om klanten terug te betalen.
Om de veiligheid van deze banken in het geding te brengen hoeft ‘slechts’ de helft van de klanten haar geld op te nemen. Als banken hierdoor geforceerd worden om hun activa te verkopen, dan lopen veel meer banken serieuze risico’s. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat dit een kettingreactie zou veroorzaken in financiële markten of doordat consumenten het vertrouwen in banken kwijtraken. Of er ook grote namen in de lijst van kwetsbare banken zitten is niet bekend.
Banken failliet, crypto stijgt?
Helaas blijft de kwetsbaarheid van de bankensector niet beperkt tot de VS, ook bijvoorbeeld bij Crédit Suisse zijn de problemen groot. Dit bedrijf krijgt nu steun van de Zwitserse centrale bank. Maar Bitcoin (BTC) en andere cryptocurrencies stegen de afgelopen paar weken tijdens deze problemen. De jonge activaklasse vormt in theorie immers een alternatief voor het huidige financiële systeem.
Toch ziet de topvrouw van Crédit Suisse crypto niet als een gevaar voor de bankensector. Zij merkte op dat de hoeveelheid uitstaande bitcoins beperkt is, maar dat er een oneindige voorraad aan cryptocurrencies lijkt te zijn.
In de meest recente aflevering van Madelon Praat bespreekt Madelon de huidige situatie en welk effect dit kan gaan hebben op bitcoin.