Stabiele cryptomunten worden meer dan ooit gebruikt voor criminaliteit
Foto: Wirestock Creators/Shutterstock
Nu 2024 achter ons ligt, was het voor het onderzoeksbureau Chainalysis tijd om de balans op te maken wat betreft het gebruik van crypto voor malafide zaken. Wat blijkt? Stablecoins spelen nog altijd een prominente rol bij deze activiteiten, en de criminaliteit in de cryptowereld neemt verder toe.
63% van malafide transacties betreft stablecoins
Het “Crypto Crime Report” van Chainalysis laat zien dat ook in 2024 geen verbetering is opgetreden in het gebruik van stabiele cryptomunten bij illegale praktijken. Dit is het derde jaar op rij waarin deze cryptomunten het meest gebruikt worden. In 2022 was dat nog vooral bitcoin (BTC). Volgens het rapport is maar liefst 63% van het transactievolume voor malafide zaken gerelateerd aan stablecoins.
Daarbij moet worden vermeld dat het algemene gebruik van deze soort cryptomunten ook met 77% is toegenomen ten opzichte van het jaar daarvoor. Dit benadrukt dat de groei van illegale activiteiten hand in hand gaat met de bredere adoptie van stablecoins. In totaal wordt het handelsvolume dat betrokken was bij verdachte activiteiten in 2024 geschat op ongeveer 51,3 miljard dollar.
Jaarlijks neemt het aantal gestolen cryptocurrencies toe
De hoeveelheid gestolen cryptocurrencies is dit jaar wederom toegenomen. Maar liefst 2,2 miljard dollar aan gestolen digitale fondsen werd geregistreerd, wat neerkomt op een stijging van zo’n 21%. De gestolen cryptomunten werden op allerlei verschillende manieren buitgemaakt, van phishingaanvallen tot complexe hacks op blockchain-protocollen.
Veruit het grootste deel van de verloren crypto’s werd gestolen via decentralized finance (DeFi)-diensten. Deze platforms, populair vanwege hun open karakter en innovatieve toepassingen, blijken kwetsbaar te zijn voor hackers.
Dit is opvallend, omdat hackers en scammers zich halverwege 2024 vooral richtten op gecentraliseerde platforms zoals crypto-exchanges. Het op een na grootste deel van de gestolen kapitalen, ongeveer 43,8%, ging verloren door de diefstal van wachtwoorden.
Cybercriminelen worden steeds vernuftiger, waardoor hun scams steeds geloofwaardiger worden. Nepwaarschuwingen van crypto-exchanges zijn soms niet te onderscheiden van echte meldingen, waardoor slachtoffers persoonlijke informatie prijsgeven.
Hoewel veel daders niet te herleiden zijn, slagen onderzoeksbureaus er soms in om hacks aan specifieke partijen toe te schrijven. Een van de beruchtste groepen is “The Lazarus Group” een Noord-Koreaanse hackersgroep. Deze groep gebruikt gestolen cryptocurrencies om het nucleaire ontwikkelingsprogramma van het land te financieren, wat internationale zorgen oproept. We houden onze volgers op de hoogte, volg ons gratis op Whatsapp.
Bitvavo geeft alle Nederlanders de kans: Nu gratis crypto & gratis handelen
Bitcoin maakt een sprong naar $100.000 – is dit het laatste moment om in te stappen? Bitvavo geeft alle Nederlanders de kans: Alle nieuwe gebruikers ontvangen €10 gratis crypto naar keuze. Of je nu geïnteresseerd bent in bitcoin, ethereum of een andere cryptomunt – jij bepaalt.
Registreer je vandaag bij Nederlands grootste handelsplatform Bitvavo en pak direct je crypto-cadeau uit en ontvang direct €10 crypto.
🎙️Populair: Van bankier naar bitcoin: Het verhaal van Shariff Lutfi... Luister nu de podcast