Foto: Shutterstock/rafapress
Er zijn een aantal mainstream media, waaronder Bloomberg en Financial Times, die aandringen op het openbaar maken van de persoonlijke gegevens van de niet-Amerikaanse FTX-gebruikers, net zoals is gebeurd bij Celsius. Deze gebruikers zijn schuldeisers in de zaak. Deze grote mediabedrijven hebben namelijk bezwaar gemaakt tegen de pogingen om de gegevens van niet-Amerikaanse klanten van de failliete crypto exchange geheim te houden bij de procedure van het faillissement.
Mediabedrijven maken bezwaar tegen achterhouden namen FTX-klanten
In een aanvraag op 4 april hebben de mediabedrijven Bloomberg, Financial Times, The New York Times en The Wall Street Journal samen bezwaar gemaakt tegen het achterhouden van de namen van de FTX-klanten. Het hoofdargument van dit bezwaar is dat de pers en het publiek “een vermoedelijk recht op toegang tot faillissementsdossiers” hebben. De debiteuren van FTX pleiten ervoor dat de namen van de klanten worden weggelaten en hebben dit in de praktijk ook gedaan.
Het Ad Hoc Committee of Non-US Constumers van FTX heeft in een document van 28 december gezegd dat het openbaar maken van de namen en privégegevens van niet-Amerikaanse klanten zorgt voor kwetsbaarheid van de klanten op het gebied van identiteitsfraude en gerichte cyberaanvallen.
Weglakken is niet te rechtvaardigen
De grote mediabedrijven zijn het hier niet mee eens. Zij stellen dat het weglakken van de namen van de schuldeisers bij een faillissement niet te rechtvaardigen is, anders zou het wel bij elk faillissement onderdeel van de routine zijn. Ook vinden zij dat de openbaarheid van het grootste belang is, omdat er een grote publieke belangstelling is voor de benadering van het Amerikaanse rechtssysteem over de ongereguleerde cryptocurrency markt. Zij voegen eraan toe:
“Het verzwijgen van de namen van de schuldeisers van FTX heeft de verslaggeving over en de analyse van deze procedure aanzienlijk belemmerd, waardoor het publiek – en ook de schuldeisers – grotendeels in onduidelijkheid leven over de handhaving van de faillissementswetgeving van cryptocurrency ondernemingen in de Verenigde Staten.”
Als reactie op het document van 28 december besloot de rechter John Dorsey op 11 januari om de persoonsgegevens van de schuldeisers nog eens drie maanden weg te laten. Zijn reden van dit besluit was dat de vertrouwelijke informatie de schuldeisers in gevaar kon brengen.