Foto: Koshiro K / Shutterstock.com
Hardware wallet-fabrikant Ledger was een tijdje geleden nog hét gespreksonderwerp van de dag binnen de crypto community. De Franse producent van hardware wallets kreeg namelijk een enorme lading kritiek over zich heen na de aankondiging van een optionele abonnementsdienst waarmee gebruikers een backup van hun seed phrase kunnen maken. Uiteindelijk besloot het om de update uit te stellen en beloofde het een open-source implementatie van de dienst.
Inmiddels is de whitepaper gelanceerd; het is de eerste stap van de tweede fase van Ledger’s versnelde roadmap in zijn open-source strategie.
Ledger Recovery
De omstreden dienst draagt de naam ‘Ledger Recovery’ en stelt gebruikers in staat om de herstelzin in drie delen op te laten splitsen, te versleutelen en vervolgens op te slaan bij drie verschillende bedrijven. Hiermee zou het verliezen van je herstelzin niet meer fataal zijn en zou je in dat geval nog steeds toegang tot jouw cryptomunten kunnen krijgen.
De chief technology officer van Ledger, Charles Guillemet, deelde gisteren in een tweet de whitepaper van Ledger Recovery.
📰Today, we are publishing the Ledger Recover White Paper, a key step in allowing anyone to audit the cryptographic protocols.
This builds on the over 150 apps and other open-source enablement Ledger has already implemented.
Don’t trust, verify.🧵 pic.twitter.com/SbjDQRYCQM
— Charles Guillemet (@P3b7_) June 21, 2023
Guillemet zei dat de aankomende service naar verwachting in het vierde kwartaal van dit jaar gelanceerd zal worden, geleverd door Coincover, een beveiligingsbedrijf voor digitale activa.
De belangrijkste conclusie uit de white paper is dat de nieuwe service ‘’100 procent veilig’’ is, verzekerde Guillemet. ‘’Je kunt precies leren hoe het technisch werkt en de service zelf onderzoeken’’, merkte hij op.
De whitepaper is beschikbaar op GitHub en bestaat uit een 34-pagina’s tellend document, inclusief een technisch overzicht van de back-up en het herstel van de seed phrase.
De herstelzin wordt gecodeerd met een vaste sleutel en gesplitst voordat het veilig wordt verzonden naar de back-up providers. Een techniek genaamd Shamir Secret Sharing voorkomt dat de fragmenten succesvol kunnen worden onderschept.
Veiligheid blijft voorop
Guillemet geeft aan dat de verhoogde transparantie van de crypto grootmacht niet ten koste gaat van de veiligheid van de hardware wallet. Verder moedigt hij ontwikkelaars, onderzoekers en crypto-enthousiastelingen aan om ‘’de whitepaper te bekijken en de veilige mechanismen volledig te begrijpen’’.