Hardware wallets hebben in de huidige berenmarkt meer dan ooit bewezen wat voor waarde ze met zich mee dragen. Hardware wallets zijn fysieke apparaatjes van een klein formaat waar je je cryptocurrencies op een veilige manier kunt bewaren. Een hardware wallet bewaart echter niet de digitale valuta zelf, die staan immers op de blockchain. Het apparaatje bevat de private keys waarmee je toegang krijgt tot jouw cryptocurrencies. Je kan het dan ook vergelijken met een normale sleutel. Zonder de sleutel heb je geen toegang tot de wallet en kan je automatisch ook niet de inhoud van de wallet beheren.
Een hardware wallet wordt gezien als de meest veilige manier om jouw cryptocurrencies te beheren. De reden hiervoor is dat de private keys offline op het apparaatje worden bewaard, waardoor je bent beschermd tegen hackers, virussen en malware.
Ook heb je met een hardware wallet zelf je eigen crypto in beheer en met het omvallen van cryptocurrency exchange FTX lijkt dat belangrijker dan ooit.
Massaal gebruik van Ledger
Op 9 november zag Ledger een ‘’massaal gebruik’’ van hun platformen, waardoor ze te maken kregen met enkele schaalbaarheidsuitdagingen. Dit had natuurlijk alles te maken met alle drama rondom FTX. Gisteravond werd namelijk bekend dat Binance had besloten om af te zien van de overname van FTX.
Vanwege de paniek onder veel investeerders was er een enorme uitstroom van cryptocurrencies naar de hardware wallets van Ledger. De eerste problemen ontstonden rond 22:00 uur Nederlandse tijd, maar Ledger had het probleem gelijk aangekaart.
Ledger Live is experiencing downgraded server performance. Specific issues may vary, including connecting to the My Ledger tab and performing a Genuine Check.
Your assets are safe and a fix will be deployed when we’ve identified the root cause.
We will post updates soon 🙏
— Ledger Support (@Ledger_Support) November 9, 2022
Ongeveer een uur later was er een oplossing gevonden en waren de systemen weer volledig operationeel.
Populariteit hardware wallets
Voor de fabrikanten van hardware wallets is de huidige berenmarkt zeer positief. Er zijn namelijk talloze voorbeelden voorbij gekomen die bewijzen waarom een hardware wallet een vereiste is. Zo is bijvoorbeeld voor een recordbedrag aan coins gestolen en het hacken van DeFi-protocollen was hierbij erg populair. Ook bestaat er de kans dat een bedrijf, waar je jouw cryptocurrencies bewaart, failliet gaat. Dit hebben we in de huidige berenmarkt zien gebeuren bij Celsius, Three Arrows Capital, Voyager en sinds kort kunnen we FTX aan dat lijstje toevoegen. Met een hardware wallet beheer je zelf je eigen crypto en ben je letterlijk je eigen bank.