Simon Bosch Simon Bosch
2 min. leestijd

Jaarverslag crypto exchanges schijnt nieuw licht op Binance-zaak

s
icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Cryptoreus Binance onder vuur voor bevriezen Palestijnse accounts

Foto: ANTON ZUBCHEVSKYI/Shutterstock

Vorig jaar was net zo rommelig voor crypto exchanges als voor de de rest van de crypto-industrie. Sommige handelsplatformen zijn hard gekrompen of zelfs volledig gestopt, anderen zijn juist hard gegroeid. We hebben regelmatig geschreven over flinke krimp bij Binance, maar al met al blijkt het wel te zijn meegevallen. Het bedrijf is nog steeds een reus.

Bitvavo voegt crypto parel toe die al 65.000% steeg
Bitvavo voegt crypto parel toe die al 65.000% steeg

Crypto handelsvolumes vorig jaar gedaald

Crypto-onderzoeksplatform TokenInsights beschrijft in zijn jaarlijkse onderzoeksrapport de stand van zaken voor de crypto-industrie. Het blijkt dat de handelsvolumes van 2023 ietwat tegenvielen. 2022 was het jaar van een grote bearmarkt, terwijl in 2023 de prijzen van veel coins juist flink zijn gestegen. Toch lagen de volumes 16% lager dan in 2022.

Pas later in het jaar zijn de volumes weer gaan stijgen door optimisme omtrent de spot-ETF’s. Begin januari kwam hierdoor het totale handelsvolume uit op meer dan 1 biljoen dollar, wat sinds 2022 niet meer was gebeurd.

Advertisement

Valt krimp van Binance juist mee?

Een groot deel van de krimp is veroorzaakt door Binance, die veel problemen met regulerende instanties te verduren heeft gekregen. Begin 2023 zou het platform nog 55% van de markt in handen hebben gehad, terwijl dit eind vorig jaar nog maar op 30% lag.

Toch toont TokenInsights net iets andere cijfers. Begin 2023 lag diens aandeel van het volume inderdaad rond 55%, maar eind vorig jaar was dit 48,9%. Volgens de onderzoekers werd de crash naar 30% veroorzaakt door het plotselinge ontslag van Binance-CEO Changpeng Zhao (CZ). Het marktaandeel is hierna juist goed hersteld.

Verder hebben slechts drie bedrijven het overgrote deel van de derivatenhandel in handen: Binance, OKX en Bybit powered by SATOS. Zij zijn goed voor 84,6% van de markt. In de spot-markt bedienen Binance, Upbit en OKX 72,7% van de markt, alhoewel Coinbase op de voet volgt met een aandeel van 6,7%.

Ook is bijzonder dat 90% van het volume op Bybit, Bitget en OKX afkomstig was van derivaten. De ‘echte coins’ op deze platformen waren klaarblijkelijk een stuk minder interessant. Dat suggereert dat handelaren op deze platformen vooral investeerden vanwege financiële redenen, in plaats van dat ze ook gebruik willen maken van blockchain-technologie.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon Bosch is een fanatiek macro-analist die diepgaand onderzoek doet naar onderwerpen waar de meeste mensen niet naar willen kijken. Hij richt zich op de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld en onderzoekt alles met twee kanten. Volgens Simon bestaan er geen onderwerpen zonder twee kanten en is een sceptische blik altijd nodig. Hij gelooft dat de wereld kapot is en dat crypto een deel van de oplossing kan zijn.

Net binnen
Trending
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto coin
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
Bitcoin 'op randje van crash', 2021-scenario is mogelijk
Crypto Radar: Bitcoin koers klapt en zakt $2.500 in anderhalf uur tijd
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

Cryptobeurs Bitvavo voegt nieuwe memecoin toe - steeg al 335%
Cryptobeurs Bitvavo voegt nieuwe memecoin toe – steeg al 335%
'De SEC is de rechtbank aan het misleiden', zegt crypto-topman
‘De SEC is de rechtbank aan het misleiden’, zegt crypto-topman
Binance en CZ worden wéér aangeklaagd: ditmaal voor witwassen
Binance voor altijd zonder ‘CZ’: Levenslang verbod komt aan het licht
Advertentie