Foto: ANTON ZUBCHEVSKYI/Shutterstock
Vorig jaar was net zo rommelig voor crypto exchanges als voor de de rest van de crypto-industrie. Sommige handelsplatformen zijn hard gekrompen of zelfs volledig gestopt, anderen zijn juist hard gegroeid. We hebben regelmatig geschreven over flinke krimp bij Binance, maar al met al blijkt het wel te zijn meegevallen. Het bedrijf is nog steeds een reus.
Crypto handelsvolumes vorig jaar gedaald
Crypto-onderzoeksplatform TokenInsights beschrijft in zijn jaarlijkse onderzoeksrapport de stand van zaken voor de crypto-industrie. Het blijkt dat de handelsvolumes van 2023 ietwat tegenvielen. 2022 was het jaar van een grote bearmarkt, terwijl in 2023 de prijzen van veel coins juist flink zijn gestegen. Toch lagen de volumes 16% lager dan in 2022.
Pas later in het jaar zijn de volumes weer gaan stijgen door optimisme omtrent de spot-ETF’s. Begin januari kwam hierdoor het totale handelsvolume uit op meer dan 1 biljoen dollar, wat sinds 2022 niet meer was gebeurd.
Valt krimp van Binance juist mee?
Een groot deel van de krimp is veroorzaakt door Binance, die veel problemen met regulerende instanties te verduren heeft gekregen. Begin 2023 zou het platform nog 55% van de markt in handen hebben gehad, terwijl dit eind vorig jaar nog maar op 30% lag.
Toch toont TokenInsights net iets andere cijfers. Begin 2023 lag diens aandeel van het volume inderdaad rond 55%, maar eind vorig jaar was dit 48,9%. Volgens de onderzoekers werd de crash naar 30% veroorzaakt door het plotselinge ontslag van Binance-CEO Changpeng Zhao (CZ). Het marktaandeel is hierna juist goed hersteld.
Verder hebben slechts drie bedrijven het overgrote deel van de derivatenhandel in handen: Binance, OKX en Bybit powered by SATOS. Zij zijn goed voor 84,6% van de markt. In de spot-markt bedienen Binance, Upbit en OKX 72,7% van de markt, alhoewel Coinbase op de voet volgt met een aandeel van 6,7%.
Ook is bijzonder dat 90% van het volume op Bybit, Bitget en OKX afkomstig was van derivaten. De ‘echte coins’ op deze platformen waren klaarblijkelijk een stuk minder interessant. Dat suggereert dat handelaren op deze platformen vooral investeerden vanwege financiële redenen, in plaats van dat ze ook gebruik willen maken van blockchain-technologie.