Foto: jrockdesign/Shutterstock
Iran is sinds 2018 opnieuw onderhevig aan strenge economische sancties van de Verenigde Staten. Toch kon blijkbaar een groepje Iraniërs deze sancties omzeilen via Binance, de grootste cryptocurrency exchange ter wereld.
Iran grijpt naar crypto
Dat schrijft Reuters, die met zeven verschillende Iraanse handelaren heeft gesproken. In 2015 werden sancties nog in eerste instantie opgeheven, omdat het land beloofde geen nucleaire wapens te ontwikkelen. Vervolgens was het voor Iraniërs weer mogelijk om zaken te doen met westerse bedrijven.
Maar in 2018 voerde Donald Trump weer opnieuw zware sancties in, hij beweerde dat het land zich niet hield aan de afspraken. Vervolgens werd het land uit het SWIFT-betalingsysteem voor banken gezet. Dat was op dat moment praktisch de heftigste maatregel die de VS in had kunnen voeren. Het gevolg was enorme inflatie in Iran. Officieel was het geen hyperinflatie, maar volgens sommigen was dit praktisch wel het geval. Een aantal Iraanse investeerders greep daarom naar cryptomunten als bitcoin (BTC).
Binance was nog open voor Iraniërs
Opvallend is dat Iraniërs Binance nog konden gebruiken. Althans, tot en met september 2021. Toen gingen strengere antiwitwasmaatregelen in, waardoor Binance ook deze accounts sloot.
‘Er waren wat alternatieven, maar geen van allen was zo goed als Binance,’ verklaarde een handelaar aan Reuters. Binance staat al jaren wereldwijd steevast op één qua handelsvolume. De handelaar kon een account aanmaken op Binance omdat identificatie op dat moment nog niet vereist was. Identificatieplicht bestaat inmiddels al langer voor exchanges, ook voor Binance. Toen was echter enkel een e-mailadres nodig.
In een blogpost van afgelopen maart benadrukt de exchange dat het gebruikmaakt van ‘banking-grade antiwitwas-software’. Het bedrijf wilde duidelijk maken dat Russen niet via Binance sancties kunnen omzeilen. Binance zegt echter niets over Iran. Volgens juristen van Reuters hoeft Binance in principe niet aan de sancties te houden, gezien het geen hoofdkwartier in de VS heeft, zo lang dit niet via Binance.US loopt. Toch is duidelijk dat het bedrijf zich aan sanctieregels zo veel mogelijk wil houden, wellicht omdat het vorig jaar nog onder vuur kwam te liggen van toezichthouders.