Robin Hazekamp Robin Hazekamp
8 min. leestijd

Interview: hoe een nieuwe cryptobeurs de grote jongens verslaat

s
icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Interview: hoe een nieuwe cryptobeurs de grote jongens verslaat

Foto: Artem Shipkov

De cryptobeurs verschijnt de laatste tijd vaak op de voorpagina van Crypto Insiders: dYdX. Deze exchange is anders dan grote jongens zoals Binance, Kraken en Coinbase. Hij is namelijk ‘decentraal’. Dat houdt in dat er geen machtig bestuur is dat aan de touwtjes trekt en jouw crypto bezit. 

Artem Shipkov, Europees leider voor dYdX, vertelde in een interview met Crypto Insiders meer over hoe deze unieke crypto exchange werkt. 

Start vandaag nog met traden op dYdX, en ontdek het verrassende goede gebruiksgemak! Miljoenen investeerders gingen je voor, en kozen voor een zelfstandige manier van crypto handelen!

Hallo Artem! Kun je jezelf voorstellen aan onze lezers?

Dag! Ik ben Artem en momenteel zet ik mij in voor de dYdX Foundation. Daarvoor werkte ik bij verschillende gecentraliseerde crypto exchanges, zoals Binance en Bybit. 

Toen ik twee jaar geleden het aanbod kreeg om voor dYdX aan de slag te gaan, werd het mijn taak om het marktaandeel in Europe uit te breiden. Ook probeer ik de kennis in Nederland, Duitsland en Frankrijk te vergroten, waar wij het meest aanwezig zijn. 

Je zegt dat je hiervoor bij centrale cryptobeurzen werkte. Hoe anders is het om te werken voor een decentrale beurs?

De keuze om voor een decentrale cryptobeurs aan de slag te gaan werd gemaakt omdat ik meer waarde wilde toevoegen aan de crypto industrie. Ik wilde iets wat transparanter was, dat aansloot bij mijn principes, en dat beter in het plaatje paste van ‘waarvoor zit ik in de crypto industrie?’

Voor de val van cryptobeurs FTX had ik al mijn twijfels, ik voelde al dat zoiets kon gaan gebeuren. We hadden een betere oplossing nodig voor de industrie. 

(FYI: de val van cryptobeurs FTX in 2022 zorgde voor tientallen miljarden dollars schade. Het financiële wanbeleid van oprichter Sam Bankman-Fried leidde tot het faillissement van het miljardenbedrijf en de bijbehorende FTT-token. De impact daarvan is nog steeds te voelen, mede doordat het fiasco meerdere andere cryptobedrijven zoals Genesis en BlockFi met zich mee trok.) 

Kun je uitleggen wat het verschil is tussen een gecentraliseerde exchange en een gedecentraliseerde exchange?

Zeker! Er zijn veel verschillen, maar het is voornamelijk dat je bij een centrale exchange voor het bedrijf aan het handelen bent. Zij ontvangen alle vergoedingen die je voor je transacties betaalt, en het is niet volledig transparant. Als je handelt hebben zij de verantwoordelijkheid over jouw crypto, en heb je er zelf geen controle over. En dat is een groot probleem als zij bijvoorbeeld failliet raken. 

De missie van cryptobeurs dYdX.
De missie van decentrale cryptobeurs dYdX. Foto: dydx.exchange

Uw eigen cryptocurrency, dYdX, is al een top 100 munt. Hoe voelt het om te zien dat er zoveel interesse is in decentrale handel?

Dat is niet verwonderlijk als je kijkt naar de omvang van de perpetual industrie. Perpetual betekent zoiets als wanneer je handelt met een eeuwigdurend contract. Dus als je een hefboom op je positie hebt als je wilt kopen of verkopen, dan noemen we dat eeuwigdurend.

De industrie is echt groot. Het is een van de grootste industrieën ter wereld, niet alleen voor crypto, maar wereldwijd voor forex of welke andere industrie dan ook. Dus het is niet bijzonder dat dYdX zo groot is, er is veel werk aan de zijkanten. En ik denk dat het een van de beste paden is om te nemen in de crypto-industrie van vandaag. Dus ik twijfel er niet aan dat het in de komende jaren niet in de top 50 zal staan, maar eerder in de top 10 of 20. 

Wat onderscheidt dYdX van andere gedecentraliseerde cryptobeurzen? 

Ik denk dat gebruikers graag gebruikmaken van producten die decentraler zijn. Als je kijkt naar onze concurrenten, dan zie je dat ze niet volledig gedecentraliseerd zijn. Ze zijn, zoals wij eerder ook zijn geweest, hybride. Veel concurrenten zijn tegenwoordig hybride. Ze hebben veel andere projecten binnen hun bedrijf die nog steeds gecentraliseerd zijn, en zijn slechts onderweg naar decentralisatie. 

Wij daarentegen, zijn sinds november 2023 volledig gedecentraliseerd. Dat was een grote klus voor ons. Gedurende twee jaar waren software engineers hard aan het werk en verhuisden we van alles. En nu, zoals ik een paar minuten geleden al zei, wordt 100% van de opgebrachte transactiekosten herverdeeld onder de gemeenschap. Niets gaat naar een bestuur of naar werknemers.

Hoe werkt het als je iets nieuws probeert te ontwikkelen, stemt de gemeenschap dan over een nieuwe functie?

Ja, zeker weten. Over de meeste functies wordt gestemd en dan kunnen het technische team en dYdX trading dat gaan uitvoeren. dYdX trading kun je zien als de consensus voor de projecten en wat de gemeenschap wil. Dus er wordt gestemd, en dan bouwt de exchange wat de community wil. En dan vanaf daar gaat het naar de front-end, die beheerd wordt door een andere entiteit: dYdX subDAO.

De pagina van cryptobeurs dYdX om voor nieuwe functies te stemmen.
De pagina van dYdX waar nieuwe ideeën het leven in geroepen worden, om uiteindelijk werkelijkheid te worden.  Foto: dYdX

De val van cryptobeurzen Mt Gox en FTX laten de noodzaak van gedecentraliseerde handel zien, wat is jouw mening daarover?

Ik denk dat iedereen niet alleen behoefte heeft aan beurzen, maar ook aan meer transparantie en billijkheid in het financiële systeem. Ik denk dat dat de belangrijkste huidige behoefte is. 

We hebben meer transparantie nodig en moeten kunnen begrijpen wat er aan de hand is. We hebben geen mensen nodig die tegen ons handelen, we hebben geen mensen nodig die ons geld tegen ons gebruiken. Dat is naar mijn mening de belangrijkste factor

Een van de belangrijkste redenen voor cryptohandelaren om te kiezen voor gecentraliseerde cryptobeurzen is de gebruiksvriendelijkheid. Hoe maak je het de gebruiker gemakkelijk om te handelen? En hoe kunnen ze beginnen?

Ja, we proberen een interface te hebben die echt lijkt op die van een gecentraliseerde beurs. We zijn ons ervan bewust dat mensen zich vandaag de dag niet willen vervelen als ze naar DeFi gaan. Ze willen een gemakkelijke ervaring, handelen op gecentraliseerde cryptobeurzen, met hun e-mail als connector. 

Dus we proberen ze vandaag precies dezelfde gebruikersinterface te bieden. Dus op dYdX kun je (als je dat wilt) je e-mail koppelen via verschillende partners die compatibel zijn met MetaMask, etc. 

Ja, ik nodig je uit om dYdX vandaag nog te proberen om de gebruikerservaring te testen. Je zult verrast zijn hoe vergelijkbaar het is met een gecentraliseerde beurs. Ik heb een tijdje in DeFi gezeten en begrijp de bezorgdheid die mensen erover hebben, dat het meestal gewoon veel te moeilijk is. Maar dYdX is gewoon heel anders. En er zijn verschillende actoren die een geweldig gebruikersinterface hebben, zoals uniswap.

De interface van dYdX. Foto: dYdX

Kun je de lezers meenemen in het proces om te beginnen met handelen op dYdX?

Oh, ja, dat is gemakkelijk. Je hoeft alleen maar een portemonnee te hebben of zoals ik al zei, verbinding te maken via je e-mail als je dat wilt. Je kunt dan een account aanmaken, net als een gecentraliseerde exchange, en wij maken automatisch een portemonnee voor je aan. 

Je maakt gewoon verbinding met je portemonnee, zoekt een token of blockchain en dat is alles: je kunt handelen. Je kunt het versturen vanaf Tron, Abitrum, enz. Alles wordt automatisch omgezet naar UCC en je kunt handelen op dYdX.

De Europese Unie werkt nu aan veel nieuwe cryptoregelingen, zoals de Markets in Crypto Regulations (MiCA). Hoe gaan jullie om met die situatie?

Zoals ik al zei, proberen we er niet tegen te vechten. We houden ons aan de regels, zoals bijvoorbeeld dat onze front-end geblokkeerd is in de Verenigde Staten. Dus we houden ons aan de regels. Het doel is om ons volledig aan de regels te houden en er op de lange termijn aan te blijven werken. 

Ja, we volgen MiCA op de voet en we hebben een juridisch team hier in Europa. Er zijn op dit moment geen grote blokkades met MiCA 1. Misschien zal MiCA 2 een beetje invloed hebben, maar het is te vroeg om iets te zeggen en we volgen de situatie op de voet.

Oké, heel erg bedankt! Is er nog iets dat je met onze lezers wilt delen? 

Laat me even snel nadenken. Nederland is echt goed opgeleid op het gebied van markten en ik denk dat mensen zich veel gemakkelijker aanpassen aan DeFi dan andere landen. Dus aarzel niet om meer te leren over perpetual trading en volg ons direct op social media, dYdX Foundation of dYdX.trade.

Start vandaag nog met traden op dYdX, en ontdek het verrassende goede gebruiksgemak! Miljoenen investeerders gingen je voor, en kozen voor een zelfstandige manier van crypto handelen!

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Deel dit artikel
Robin Hazekamp

Robin Hazekamp is sinds mei 2023 actief bij Crypto Insiders. Als freelance vertaler kwam hij in contact met het platform. Hij is momenteel bachelorstudent Biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Robin heeft een brede interesse in crypto, mede dankzij Europese politieke competities waarin hij uitblonk. Zijn expertise ligt op het gebied van regelgeving, psychologie en criminaliteit binnen de cryptowereld.

Net binnen
Trending
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto coin
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
Bitcoin 'op randje van crash', 2021-scenario is mogelijk
Crypto Radar: Bitcoin koers klapt en zakt $2.500 in anderhalf uur tijd
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

Cryptobeurs Bitvavo voegt nieuwe memecoin toe - steeg al 335%
Cryptobeurs Bitvavo voegt nieuwe memecoin toe – steeg al 335%
'De SEC is de rechtbank aan het misleiden', zegt crypto-topman
‘De SEC is de rechtbank aan het misleiden’, zegt crypto-topman
Binance en CZ worden wéér aangeklaagd: ditmaal voor witwassen
Binance voor altijd zonder ‘CZ’: Levenslang verbod komt aan het licht
Advertentie