De SMS is extra gevaarlijk omdat hij van het officiële nummer komt
Foto: wisely/Shutterstock
Het komt helaas vaker voor dan je denkt: cybercriminelen die bij jouw crypto proberen te komen. Hierbij maken zij gebruik van allerlei verschillende methodes om achter jouw inloggegevens te komen. Ze kunnen zich voordoen als iemand anders of installeren malware op jouw apparaten, waardoor ze mee kunnen kijken bij het inloggen. Het is dus erg belangrijk hier altijd alert op te blijven. Recentelijk diende zich namelijk weer een nieuwe phishing poging aan.
Scam uit naam van crypto exchange
Sinds kort worden er sms’jes ontvangen door meerdere mensen, waarin staat dat iemand zou hebben ingelogd in hun account op het handelsplatform van Bitvavo. In het bericht staat namelijk het volgende:
“Je bent succesvol ingelogd vanuit Stockholm om 19:30 Maandag 7 Oktober. Als u dit NIET zelf was bel ons dan op 31 20 809 5824 REF: B9PA843”
De scammers hebben de identiteit van de crypto exchange overgenomen, ook wel spoofing genoemd. Daardoor staat er bij de afzender van de SMS dan ook “Bitvavo”. Hierdoor zouden ontvangers wellicht sneller overtuigd kunnen zijn dat het bericht daadwerkelijk van het handelsplatform af komt.
Voorkomen is beter dan genezen
Op de website van het programma “Opgelicht” van de omroep AVROTROS, wordt geadviseerd om niet te bellen naar het telefoonnummer en ook niet te reageren op het bericht. Volgens hen zou het bericht op onjuistheden berusten en puur ter verleiding dienen om actie te ondernemen. Op die manier kunnen cybercriminelen aan de haal gaan met jouw digitale munten.
Bij twijfel over de echtheid van dit soort berichten, is het altijd goed om contact op te nemen met de partij die wordt genoemd. In dit geval zou het bij twijfel dus verstandig kunnen zijn om contact op te nemen met Bitvavo zelf. Zij kunnen dan uitzoeken of dit bericht daadwerkelijk van hen afkomt.
Mocht je toch per ongeluk hebben gebeld naar het nummer of op een andere wijze in de problemen zijn gekomen, dan zijn er een aantal stappen die je kan zetten om verdere schade te voorkomen. Allereerst is het handig om de wachtwoorden van de betrokken accounts aan te passen.
Daarnaast is het activeren van de twee-factor authenticatie ook een grote verbetering van de veiligheid. Heb je het vermoeden dat er wellicht ook malware is geïnstalleerd op jouw apparaat, zet dan een virusscanner aan het werk.
Schade door scams neemt steeds verder toe
Kortgeleden werd bekend dat scammers in de crypto wereld, alleen al dit jaar, zo’n 2 miljard dollar hebben buitgemaakt. Dit kan zijn gebeurd bij scams zoals hierboven omschreven, maar ook met grote hacks van crypto exchanges.
Wanneer de eerste drie kwartalen van dit jaar naast elkaar worden gezet, valt het op dat er een stijgende trend te zien is in de schade van deze cybercriminaliteit. Zo was de totale schade in het eerste kwartaal nog 505 miljoen dollar, maar steeg dit in het tweede kwartaal naar 687 miljoen dollar. Het derde kwartaal eindigde uiteindelijk nog hoger met 753 miljoen dollar. Het is dus steeds belangrijker om jezelf zo goed mogelijk te beschermen tegen deze scams.
📲 Het belangrijkste crypto nieuws in je broekzak? Volg ons Whatsapp kanaal en ontvang 3x per dag de meest actuele crypto-updates