Foto: Anas-Mohammed/Shutterstock
Vlak nadat terrorismeorganisatie Hamas Israël aanviel werd bekend dat de aanvallen voor een deel zijn bekostigd met cryptocurrencies. Het nieuws hernieuwde het aloude stigma dat crypto onlosmakelijk verbonden zijn met criminelen. Toch lijkt het allemaal minder extreem te zijn dan gedacht, want terroristen hebben minder geld opgehaald dan eerst werd geconstateerd.
WSJ corrigeert aantijgingen crypto terrorisme
Hamas zou volgens The Wall Street Journal zo’n 41 miljoen dollar hebben binnengesleept met behulp van crypto en blockchain, maar dit is niet de enige terrorismeorganisatie in de regio. De Palestinian Islamic Jihad (PIJ) is ook een prominente partij, net als het Libanese Hezbollah. Volgens de Amerikaanse zakenkrant ontving PIJ tussen augustus 2021 en juni 2023 ongeveer 93 miljoen dollar met behulp van crypto.
Maar Chainalysis constateert in een onderzoeksrapport dat het ingewikkelder ligt. Verschillende crypto-wallets uit Gaza zijn namelijk reguliere Palestijnse bedrijven. Israël laat in de bezette gebieden namelijk niet zomaar financiële diensten toe, waardoor de crypto-industrie een uitkomst vormt.
Deze wallets zouden volgens het blockchain-analysebureau al tussen de 8,4 miljoen dollar en 1,1 miljard dollar met elkaar hebben verhandeld. Ook zou de PIJ al 12 miljoen dollar hebben verstuurd naar Hezbollah. Maar de coins van terroristen liggen dus in dezelfde wallets als de coins van onschuldige inwoners. Slechts 450.000 dollar aan crypto zou direct gelinkt zijn aan terrorisme-gerelateerde bezigheden van de PIJ.
WSJ gebruikte voor de beweringen onderzoek van Elliptic, maar laatstgenoemde suggereert dat de informatie verkeerd is geïnterpreteerd. De zakenkrant heeft nu rechtgezet dat mogelijk niet al het geld eigendom was van terroristen.
We’re pleased to see the Wall Street Journal issue some corrections to their article based on our feedback. While we would like to have seen them go further, we will continue to engage constructively.
— Elliptic (@elliptic) October 27, 2023
Draconische crypto maatregelen onterecht?
Het feit dat terroristen crypto gebruiken veroorzaakte een hoop oproer. De overheid van de Verenigde Staten overwoog zelfs om draconische crypto-wetten opnieuw uit de kast te trekken.
Echter bleek niet veel later dat Hamas niet alleen maar crypto gebruikte om zichzelf te financieren. Zelfs het reguliere bankensysteem was erbij betrokken. Later bevestigde een Amerikaans overheidsinstituut ook dat crypto niet de enige geldbron was.