Foto: Chizhevskaya Ekaterina/Shutterstock
El Salvador was in 2021 het eerste land dat van bitcoin (BTC) een nationale valuta heeft gemaakt. Sindsdien timmert het hard aan de weg met een reeks ambitieuze plannen. Bitfinex kondigde in april aan een getokeniseerd ‘Bitcoin-hotel’ te gaan bouwen, waarvoor het geld wilde ophalen bij investeerders. Toch gaat dit plan vermoedelijk niet meer door.
El Salvador wilde bitcoin-hotel op de blockchain
De cryptobeurs verklaarde in april dat het voor het hotel 6,25 miljoen dollar van investeerders nodig had om het te kunnen bouwen. Dat wilde het ophalen met behulp van zogenaamde ‘bitcoin-obligaties’.
De BTC van de overheid van El Salvador zou worden gebruikt als onderpand voor de obligaties die het via Bitfinex wilde verkopen. De obligaties waren extra speciaal doordat ze getokeniseerd zouden zijn, en dus op de blockchain zouden komen te staan.
Met dit geld zou een Hilton-hotel worden gebouwd. Het hotel zou 80 kamers, 5 verschillende commerciële ruimtes, en hotelvoorzieningen zoals een zwembad, sportschool, restaurant en tuinen krijgen. Het beoogde totale oppervlak lag op 4.500 vierkante meter.
Door te investeren in het project zou je eigenaar van een stukje van het hotel worden. Daarnaast wilde Bitfinex je met de vijfjarige obligaties een couponrente van 5% per jaar geven. Wel moest je minimaal 1.000 Amerikaanse dollar investeren om mee te kunnen doen.
Bitfinex zet plannen Bitcoin-hotel stop
Helaas lijkt dit plan verleden tijd te zijn; volgens Cointelegraph heeft Bitfinex de plannen voor het project stopgezet. De pagina over het hotel op de website van de exchange is verwijderd. Het project is stopgezet omdat het te weinig geld heeft opgehaald; maar 342.000 in totaal. Bitfinex zocht minimaal 500.000 dollar om door te gaan.
Een woordvoerder van Bitfinex verklaarde aan de crypto-krant dat alle investeerders worden vergoed. Toch bestaat er nog een kans dat het project alsnog doorgezet wordt:
“We verwachten dat de uitgever het aanbod zal herstructureren,” aldus Bitfinex.
Ondertussen houdt El Salvador de moed erin. President Nayib Bukele heeft (alhoewel op controversiële wijze) opnieuw de presidentsverkiezingen gewonnen. Dat lijkt te betekenen dat er voor El Salvador vooralsnog niets zal veranderen aan de status van bitcoin als legal tender. De overheid van El Salvador lijkt zelfs steun te krijgen van Argentinië, dat van El Salvador wil leren over de adoptie van cryptocurrencies.