Foto: Shutterstock/Madrugada Verde
De crypto exchange Coinbase heeft ervoor gekozen om in Ierland een regelgevende hub te plaatsen. Dit doen ze ter voorbereiding op de implementatie van de Markets in Crypto Assets (MiCA) regelgeving in Europa.
Wat is MiCA?
MiCA is een voorgestelde reeks wetten van de Europese Unie (EU) die bedoeld is om een gedetailleerd regelgevingskader te creëren voor crypto’s. MiCA hoopt de marktintegriteit te waarborgen, consumenten te beschermen en illegale financiële activiteiten te voorkomen. De wetten bevatten uniforme regels en voorschriften die van toepassing zullen zijn op alle EU lidstaten.
Dit betekent dat crypto dienstverleners kunnen opereren in de hele EU nadat ze een licentie hebben verkregen van een van de nationale toezichthouders van de lidstaten. MiCA staat gepland om aan het einde van 2024 in werking te treden.
Een gunstige omgeving
Volgens Daniel Seifert, de vicepresident van Coinbase, hadden ze de keuze om in een aantal Europese landen aan de slag te gaan, maar biedt Ierland een van de gunstigste omgevingen waar de politiek crypto bedrijven ondersteund. Als het hier een licentie weet te verkrijgen kan het bedrijf vervolgens in andere Europese landen, zoals Nederland, Duitsland en Spanje aan de slag gaan. De exchange heeft al 150 medewerkers in het land en heeft plannen om nog meer mensen aan te nemen.
SEC vs Coinbase
In juni 2023 beschuldigde de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) de exchange Coinbase ervan haar platform ongeregistreerd te bedienen. De SEC beweert dat Coinbase’s falen om te registreren leidde tot het ontbreken van essentiële investeerdersbeschermingen, zoals routinematige SEC inspecties en beschermingen tegen belangenconflicten.
Tevens heeft de SEC beschuldigingen geuit van insider trading tegen voormalige medewerkers van Coinbase, wat resulteerde in een schikking. In reactie hierop heeft Coinbase een verzoek ingediend voor nieuwe regelgevingskaders bij de SEC en benadrukt het bedrijf haar zorgvuldige analyse van digitale activa om te voldoen aan de huidige wetgeving.