Simon Bosch Simon Bosch
3 min. leestijd

Grootste Bitcoin fonds leeft op door aanvraag BlackRock ETF

Grootste bitcoin fonds ter wereld leeft op na overwinning rechtszaak

Foto: Ascannio/Shutterstock

Vorige week heeft BlackRock voor het eerst een aanvraag gedaan voor een Exchange Traded Fund (ETF) voor bitcoin (BTC). Het gaat niet om zomaar een fonds, maar om een zogenaamde ‘spot-ETF’. In de Verenigde Staten is nog geen enkel bitcoin-fonds van dat type goedgekeurd, maar de crypto-markt is blij met de aanvraag. Dat is te zien aan een enigszins vergelijkbaar fonds van Grayscale.

Rusland gaat crypto inzetten om sancties te omzeilen, experts kritisch
Rusland gaat crypto inzetten om sancties te omzeilen, experts kritisch

BlackRock fonds misschien beter dan GBTC

Grayscale heeft een groot aantal investeringsfondsen in de vorm van ‘trusts’. Voor bitcoin heeft het bijvoorbeeld GBTC. Deze rechtsvorm lijkt enigszins op een Exchange Traded Fund, maar toch zien investeerders een ETF als superieur.

Voor GBTC geldt namelijk dat je jaarlijks 2% van de waarde van je investering af moet staan aan Grayscale omdat het fonds actief beheerd wordt. Van sommige actief beheerde ETF’s liggen de kosten een stuk lager, zo liggen die van ARK Invest allemaal onder 1%.

Maar het fonds van BlackRock is een zogenaamde spot-ETF. Dat zou kunnen betekenen dat het zo goed als passief beheerd wordt. Dat zou de kosten voor investeerders mogelijk bijna naar nul kunnen brengen.

Ondertussen bestaat er een flinke kans dat het nieuwe fonds wél wordt goedgekeurd door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Dat zou een primeur zijn voor de VS, want de SEC heeft al talloze spot-ETF’s afgewezen.

Ook is volgt GBTC niet één-op-één de bitcoin prijs. In plaats daarvan is de koers sterk gecorreleerd. Dat betekent dat de voor de koers van GBTC een premium (in bullmarkten) of een korting geldt. Als het fonds van BlackRock goedgekeurd wordt, dan zal dit niet het geval zijn. Een spot-ETF moet namelijk exact de reguliere koers volgen.

Advertisement

GBTC stijgt door BlackRock ETF

Maar opvallend genoeg heeft Grayscale momenteel weinig last van het BlackRock-nieuws. Sterker nog, de koers van GBTC steeg na de lokale bodem van afgelopen donderdag met ruim 24%. Wel heeft zich aan het einde van vrijdag een enorme wick gevormd, wat mogelijk aangeeft dat er ook veel is verkocht.

De stijging zou verklaard kunnen worden door Grayscales pogingen om GBTC om te toveren tot een spot-ETF. Tot nu toe heeft het hier geen succes mee, wat resulteerde in een rechtszaak tegen de SEC. Nu BlackRock een goede kans maakt is het mogelijk dat Grayscale de rechtszaak tegen de SEC zal winnen. Dat is in ieder geval waar het crypto-investeringsfonds North Rock Digital op hoopt.

Toch lijken investeerders nog niet echt overtuigd te zijn van de opwaartse trend in bitcoin. Volgens Coinglass geldt momenteel een korting voor GBTC van maar liefst 52,76%.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon Bosch is een fanatiek macro-analist die diepgaand onderzoek doet naar onderwerpen waar de meeste mensen niet naar willen kijken. Hij richt zich op de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld en onderzoekt alles met twee kanten. Volgens Simon bestaan er geen onderwerpen zonder twee kanten en is een sceptische blik altijd nodig. Hij gelooft dat de wereld kapot is en dat crypto een deel van de oplossing kan zijn.

Net binnen
Trending
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto coin
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
Bitcoin 'op randje van crash', 2021-scenario is mogelijk
Crypto Radar: Bitcoin koers klapt en zakt $2.500 in anderhalf uur tijd
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
XRP koers schiet hard omhoog na nieuws in Ripple rechtszaak
Nederlandse ‘Bitcoin Familie’ voorspelt koers van $160.000
Advertentie