Foto: Katherine Welles/Shutterstock
Begin vorig jaar schokte Rusland de wereld door Oekraïne binnen te vallen. Nu zijn Israël en Hamas officieel in een oorlog verzeild geraakt. JP Morgan-CEO maakte het tijdens het aankondigen van de nieuwste kwartaalcijfers niet beter op, alhoewel hij investeerders ook geruststelde.
Omzet JPMorgan groeit door hoge rentes
Op vrijdag onthulde JP Morgan de cijfers van het derde kwartaal. Hogere rentes zijn doorgaans goed voor banken, en afgelopen kwartaal is dit goed zichtbaar geworden. Afgelopen kwartaal was de netto-omzet bijna 39,9 miljard dollar, ongeveer 22% meer dan hetzelfde kwartaal van 2022. Het bedrag was bijna 10% hoger dan wat analisten verwachtten. Gemeten vanaf gisteren steeg JPMorgans aandeel met bijna 5%.
Helaas was JPMorgan-CEO Jamie Dimon minder te spreken over de situatie in de wereld in het algemeen. De wereld zit volgens hem in het ‘meest gevaarlijke tijdperk in decennia’. Afgelopen zaterdag opende de terroristische organisatie Hamas de aanval op Israël met enkele duizenden raketten, waarna het steden in het binnenland binnenviel en zelfs gijzelaars mee terugnam naar de Gazastrook. Uiteraard is ook de oorlog in Oekraïne nog niet afgelopen.
Amerikaanse bank goed voorbereid op geopolitiek
Dimon schreef in het kwartaalrapport dat de geopolitieke situatie grote gevolgen kan hebben op energie- en voedselmarkten, wereldwijde handel en geopolitieke relaties. Tijdens de presentatie verklaarde hij dat Amerikaanse banken een ‘wall of worry’ beklimmen – en dat dat ook zo hoort, zodat ze goed voorbereid zijn op wat er gebeurt in de wereld.
De investeringsbank zou zo’n 100 stresstesten per week doen om er zeker van te zijn dat het is opgewassen tegen probleemsituaties. “Geopolitiek laat zichzelf meestal zien als een diepe of een milde recessie. Financiële markten blijven niet altijd sterk,” aldus Dimon.
Het scheelt dat hij zich minder zorgen maakt om de Amerikaanse economie dan om het geopolitiek speelveld. Hij voorziet zelfs een ‘zachte landing’ voor de economie, waarbij de inflatie daalt, maar waarbij geen recessie en hoge werkloosheid wordt veroorzaakt. Amerikaanse consumenten zouden er namelijk goed voor staan.
Mogelijk nog meer banken kwetsbaar
Helaas kan niet iedere bank in de Verenigde Staten zo optimistisch zijn. Begin dit jaar zijn een aantal grote banken failliet gegaan, waaronder First Republic Bank. JPMorgan besloot om diens klanten te redden door de bank op te kopen. Volgens een onderzoek van begin dit jaar zouden nog veel meer banken in een benarde positie verkeren.